Hartree fock (HF) ve yoğunluk fonksiyon teori ( B3LYP) metotlarıyla X-metoksi-3,4-dihidronaftalin-1(2H)-one moleküllerinin optimize moleküler yapıları, IR ve NMR analizleri
Optimized molecular structures, IR and NMR analyses of X-methoxy-3,4-dihydronaphthalen-1(2H)-one molecules by hartree-fock (HF) and density function theory (DFT) methods
- Tez No: 341663
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH UCUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: 6- ve 7-metoksi-1-tetralon, DFT, Titreşim, 1H ve 13C NMR Kimyasal Kaymalar, 6- and 7-methoxy-1-tetralone, DFT, Vibration, 1H and 13C NMR Chemical Shifts
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında, 5-, 6- ve 7-metoksi-3,4-dihidronaftalin-1(2H)-one (5-, 6- ve 7-metoksi-1-tetralon), C11H12O2, izomer moleküllerinin yapısal ve konformasyonel analizleri yapılarak, titreşim frekansları ve NMR kimyasal kayma değerleri 6-311++G(d,p) temel setli ab initio Hartree?Fock (HF) ve Yoğunluk fonksiyon teori (B3LYP) metotları kullanılarak hesaplandı. Teorik frekansların bütün atamaları potansiyel enerji dağılımı kullanan VEDA 4 programı ile yapıldı. Temel haldeki izomer moleküller için elde edilen sonuçlar tablolar halinde listelendi. Tablolarda karşılaştırma yapabilmek için aynı zamanda deneysel sonuçlar da verildi. Üç izomer molekül arasında en kararlı olan 6-metoksi-1-tetralon olarak bulundu. İzomer moleküllerin temel haldeki konformerleri için optimize geometrik parametreler (bağ uzunlukları ve bağ açıları), titreşim frekansları ve 1H ve 13C NMR kimyasal kayma değerleri ile deneysel verilerin iyi bir uyum içinde olduğu görüldü. HF ve DFT metotları birbirleriyle kıyaslandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, structural and conformational analyses were performed, and vibrational frequencies and 1H and 13C NMR chemical shifts values of 5-, 6- and 7-methoxy-3,4-dihydronaphthalen-1(2H)-one (5-, 6- and 7-methoxy-1-tetralone), C11H12O2, isomer molecules have been calculated using ab initio Hartree?Fock (HF) and Density Functional Theory (B3LYP) methods with 6-311++G(d,p) basis set level. All the assignments of the theoretical frequencies were made by potential energy distributions using VEDA 4 program. The obtained results for isomer molecules in the ground state are listed in the tables. In the tables are also given the corresponding experimental results for comparison. The most stable of all the three isomer molecules has been found as 6-methoxy-1-tetralone. The calculated optimized geometric parameters (bond lengths and bond angles), vibrational frequencies and 1H and 13C NMR chemical shifts values for the ground state conformers of the isomer molecules were seen to be good agreement with the corresponding experimental data. The HF and DFT methods have been compared with each other.