Mısır, buğday ve ayçiçeği sapı külü ile barit ve kolemanit katkılı betonların mühendislik özellikleri
Engineering properties of corn, wheat, sunflower with barite and colemanite added concretes
  1. Tez No: 392464
  2. Yazar: ERSİN ÖRTLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ BİNİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Barite, Corn Stalk Ash, Wheat Straw Ash, Sunflower Stalk of Ash, Colemanite
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada; mısır, buğday ve ayçiçeği sapı külü ile barit ve kolemanit içeren harçlar ile betonların dayanım ve dayanıklılığı araştırılmıştır. Betonda ince agrega yerine barit, kolemanit, çimento yerine mısır sapı külü, buğday sapı külü ve ayçiçeği sapı külü farklı yüzdelerde kullanılmıştır. Harç numunelerin 180 ve 360 günlük sülfat dayanımları araştırılmıştır. Beton numunelerin 7, 28 ve 180 günlük basınç dayanımı, aşınma dayanımı ve donma- çözülme etkisi gibi mekanik ve fiziksel özellikleri araştırılmıştır.Ayrıca 12x12x2 cm üretilen harçların radyasyon geçirgenliğinin tespiti için Am 241 gama ışını kaynağı kullanılmıştır. Ayrıca harç ve betonların mikro yapıları incelenmiştir.Yapılan çalışmada küllerin kullanılması ile beton ve harçların birçok mühendislik özelliklerinin iyileştirildiği gözlenmiştir. Söz konusu küllerin betonda dolgu etkisi yaptığı ve boşluk miktarını azalttığı görülmüştür.Çalışma, söz konusu atık küller ile kolemanit ve baritin yüksek dayanıklılık özelliklere sahip harç ve beton üretiminde kullanılabileceğini göstermiştir.Ayrıca baritle birlikte buğday mısır ve ayçiçeği sapı küllerinin betonların radyasyon geçirgenliğini azalttığı gözlemlenmiştir. Bu küller hem beton dayanım ve dayanıklılık özelliklerinin geliştirilmesinde hemde radyasyon geçirgenliğinin önlenmesinde kullanılabilir. Anahtar Kelimeler; Barit, Mısır Sapı Külü, Buğday Sapı Külü, Ayçiçeği Sapı Külü, Kolemanit
Özet (Çeviri)
this study, strength and durability of mortars and concretes including barite, colemanite, blended blast furnace slag and basaltic pumice are investigated. Barite, colemanite, blended blast furnace slag and basaltic pumice is substituted instead of cement and fine aggregate in different percentages. Mechanical properties of mortars like bending strength and compressive strength are investigated at 7, 28 and 180 days. 180 and 360 day sulphate resistance tests applied for investigating the chemical effects on waste. For concrete specimens compressive strength at 7, 28 and 180 days, compressive strength with ultrasonic speed test and Schmidt hammer, abrasion, permeability and freeze-thaw tests performed to investigate the physical and mechanical properties. 180 and 360 day sulphate resistance tests applied for investigating the chemical effects on concrete. Besides 12x12x2 cm mortar samples produced and they are used for radiation shielding test. Am-241 gamma ray source used for radiation shielding test. Linear absorption coefficient of mortars tested with this method. According to the tests, colemanite has additive effect on compressive strength, freeze-thaw cycle, abrasion, sulphate resistance and permeability properties of concrete. But, colemanite added mortars have the lowest linear absorption coefficients.