Lignoselülozik talaş katkılı hafif betonların dayanım ve yalıtım özelliklerinin araştırılması
Durability and isolation properties of lightweight concrete containing lignocellulosic chips
- Tez No: 252573
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hafif Beton, Basınç Dayanımı, Mermer Tozu, Perlit, Lignoselülozik Talaş, Lightweight concrete, Compressive Strength, Marble Dust, Perlite, Lignocellulosic Chips
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, lignoselülozik talaş katkılı hafif betonun dayanım, yalıtım ve işlenebilirlik özellikleri incelenmiştir. Çalışma atık malzemelerin değerlendirilmesi ve yalıtım özelliğine sahip malzeme üretimi bakımından önemlidir. Çalışmada ayçiçeği sapı, mısır sapı ve buğday sapı talaşları ile kayısı çekirdeği kabuğu kırıntısı kullanılmıştır.Karışımların işlenebilirlik, basınç dayanımı, ısıyalıtım ve ses yalıtım özellikleri saptanmıştır. Deney sonuçlarından, lignoselülozik katkıların, numunelerin işlenebilirlik, ısı ve ses yalıtım özelliklerine olumlu etki ettiği saptanmıştır. Mısır sapı talaşı katkısı numunenin basınç dayanımı kazanmasını engellemiştir. Ayçiçeği sapı talaşı katkısı laboratuar şartlarında saklanan numunenin basınç dayanımını %7 oranında artırırken (8,33MPa), suda kür edilmesi halinde kontrol örneğine yakın bir dayanım vermiştir. Bulunan sonuçlar mısır sapı talaşı hariç diğer talaşların hafif beton üretiminde mermer tozu, perlit ve çimento karışımı ile kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, durability, workability, heat and sound insulation properties of lignocellulosic chips admixtured lightweight concrete were investigated. This study is important for recycling waste materials and production of lightweight concrete that have insulation properties. Sunflower straw, corn straw, wheat straw chips and apricot peel stalks were used in this study. Workability, compressive strength, sound and heat properties of mixtures were investigated. Test results indicate that lignocellulosic admixtured specimens had better workability, heat and sound insulation properties. Corn straw chips admixture prevented the specimens to gain compressive strength.Sunflower straw chips admixture increased the compressive strength by 7% (8,33MPa) for the specimens cured in loboratory conditions, and almost the same compressive strength with control specimen cured in water. Hence, except for corn straw chips, other chips can be used for lightweight concrete production with marble dust, perlite and cement.