Mimarlıkta tasarlama yöntemleri ve fraktal tasarımlar üzerine bir inceleme
A study on designing methods and fractal coded designs in architecture
- Tez No: 392790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONAY AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Fraktal Kavramı, Fraktallerin Özellikleri, Mimaride Fraktaller, Tasarlama Yöntemleri, Fractal Concept, Characteristics of Fractals, Fractals in Architecture, Designing Methods
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmada, günümüz mimarisinde kullanılan farklı tasarım yaklaşımları irdelenerek, geometrik kurgular ile mimari biçimlenme arasındaki ilişki incelenmektedir. Fraktal yapılar özel birer örüntü oldukları için diğer örüntülerden farklı olarak tekrarlama, öz benzerlik ve kesirli boyut gibi bazı özelliklere sahiptirler. Bu sebeple fraktal yapılara ilişkin informel anlamaları belirlemek için fraktallerin özellikleri üzerine çalışılmıştır. Bu amaçla çalışmanın giriş bölümünde, çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmış ve çalışmada izlenen yöntemden bahsedilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde tasarım ve mimarlıkta tasarım yaklaşımları anlatılmıştır. İkinci bölümde altın oran, öklid geometri ve karmaşıklık hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde fraktaller, dördüncü bölümde ise mimaride fraktaller ve fraktal tasarım örnekleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, different approaches in the contemporary architecture and the relationship between architectural form and geometric codes in it are examined. As a different principle from Euclidean geometry, fractal geometry has different features that include iteration, self-similarity and fractional dimension. Therefore, this study remains the relationship between fractals and other patterns based on their characteristics. In the introduction part of this study, aim and scopes are stated and followed methods are mentioned. In the first section of the study, the design and architectural design approaches has been described. In the second section has been given information about golden ratio, Euclidean geometry and complexity. In the third chapter of this study fractals, and in the fourth chapter fractals in design and architecture through examples has been researched.