Türkiye'nin siber güvenlik stratejisi ve eylem planının değerlendirilmesi
The assessment of Turkish national cybersecurity strategy and action plan
  1. Tez No: 392800
  2. Yazar: AKIN AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF SAĞIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Siber güvenlik, bilgi güvenliği, ulusal siber güvenlik, siber strateji, kritik altyapılar, eylem planı, karşılaştırma, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Cybersecurity, information security, national cybersecurity, cyber strategy, critical infrastructure, action plan, comparison, United Kingdom, United States of America
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Bilişim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu tez çalışmasında, siber güvenlik genel olarak incelenmiş ve ulusal açıdan önemi değerlendirilmiş; muhtemel tehditlere önlem alabilmek için stratejik seviyede yapılması gereken planlama üzerine odaklanılmıştır. Ulusal seviyede sosyal hayatın ve kritik altyapıların idamesini sağlayabilmek maksadıyla koordineli, kapsamlı ve planlı bir stratejinin önemine vurgu yapılmıştır. Stratejik planlama yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, siber güvenlik stratejisinin diğer stratejik belgelerden neden farklı olması gerektiği araştırılmış, ülkemizde ve dünyada yapılan siber güvenlik stratejisi geliştirme ile ilgili dokümanlar incelenmiştir. İncelenen dokümanlar doğrultusunda siber güvenlik strateji uygulamalarında dünyada öncü rollere sahip olan İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye'nin strateji belgeleri karşılaştırılmıştır. Ülkemizin mevcut strateji belgesi ile siber güvenlik politikalarında tespit edilen eksikliklerin giderilmesine ve mevcut durumun iyileştirilmesine ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur. Bu tez çalışmasının ülkemiz siber güvenlik stratejisini kritik eden ilk çalışma olması, ülkemiz siber güvenliğine gereken önemin verilmesine katkı sağlaması; özellikle strateji belgesinin oluşturulması ile uygulaması hususunda çalışan kurum ve kuruluşlar için rehber bir kaynak olması ve bu konuda yapılacak yeni çalışmalara ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, cyber security has been investigated, its importance has been assessed, strategic planning that has to be done to reduce impacts of possible cyber threats has been focused. The importance of coordinated, comprehensive and proper-planned strategy in order to maintain social life and critical infrastructure has been stressed. What has to be considered while developing strategic plan, why does cybersecurity strategy differ from other strategic documents has been overviewed, and the studies, which have been made in our country and the rest of the world, about development and execution on cybersecurity strategies has been examined. In the light of these documents, the United Kingdom's, the United States of America's and our national cybersecurity strategies has been compared because of the former countries have been known as a pioneer about cyber issues. Solution suggestions are offered to reduce shortcomings about strategic documents, policies and make existing conditions better to obtain high level cybersecurity. Because of being the first study on the field of national cybersecurity strategy, it aims to conribute necessary importance on national cybersecurity issue, especially being a guide source for insititutions and organizations to raise an awareness of cybersecurity strategy and direct future studies in this field.