Re-establishing the architectural codes of Aleppo city after war
Savaş sonrası Halep şehrinin mimari kodlarının yeniden tesis edilmesi
- Tez No: 392826
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNA ÇAĞAPTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Halep, Savaş, Mimarlık, Kimlik, Miras, Aleppo, War, Architecture, Identity, Heritage
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Doğal veya insan kaynaklı felaketler, yapıların yıkılmasıyla, binaların dönüştürülmesiyle ve eklenmesiyle, her zaman mimari mirası ve şehirlerin görüntüsünü değiştirdi ve yeniden şekillendirdi. Bu tez Halep'te süren savaşı, Halep'in mimari kodlarının ve karakterinin nasıl korunacağına ulaşmak için farklı şehirleri araştırarak ve onların deneyimleriyle karşılaştırarak inceler. Tez, Halep gibi muazzam bir yıkım yaşayan ve savaş nedeniyle yıkıma uğrayan Varşova benzeri örnekleri inceler. Bu inceleme Varşova'nın yeniden kuruluşunu ve mirasın korunması sürecini içerir. Halep'le ortak bir kültür ve tarih paylaşan Beyrut bu çalışmada eski şehir merkezinin sunduğu karışık, nostaljik imajlarıyla ve sonradan eklenen yüksek katlı yapılarıyla bir başka örnek olarak incelenir Yukarıda bahsedilenlere ek olarak bu tez, başka durumlara ve örneklere yer vererek, politikanın, dinin ve milliyetçiliğin mimari kimlik, yer, görüntü ve kültürel miras üzerindeki etkilerini açıklar. Ayrıca tez, kısaca Halep'teki güncel mimari stilleri ve savaş öncesi bile var olan ağır deformasyonu ve bölgesel ayrışmayı tartışır. Sonuçta tez Halep'in mimari kodlarının yeniden kurulmasındaki muhtemel senaryoları sunar.
Özet (Çeviri)
Disasters, natural or human made have always changed and reshaped the architectural heritage and image of cities, demolishing some structures, altering others, and creating new ones. This thesis studies the case of the current war in Aleppo, by researching and comparing to the experiences of other cities and cases, in order to learn how to preserve and save the architectural codes and character of Aleppo. The thesis researches cases of destructive wars in other cities such as Warsaw, a city that has suffered a complete and vast similar destruction to Aleppo. This includes the rebuilding of Warsaw and the evolution of heritage preservation among other issues. Beirut, a city that shares many cultural and historical events with Aleppo is another case that is included in this study, for this city's old town, which possesses mixed nostalgic images for its inhabitants, was rep aced mostly with high-rise towers. In addition, the thesis examines other cases and examples to study the effects of politics, religion and nationalism on architectural identity, place image, heritage sabotage, and clarify what are the architectural codes of a city. Moreover, it discusses in abbreviation the current architectural styles and zones of Aleppo, and how the city was already heavily deformed and divided even before the current war. In the end the thesis presents a prospective scenario to re-establish the architectural codes of Aleppo city after war.