2008–2012 yılları arasında tanı konulan hematolojik habis hastalıkların demografik özelliklerinin geriye dönük incelenmesi
Retrospective investigation of haematologic malignant diseases' demographic features diagnosed between 2008-2012 years
  1. Tez No: 392899
  2. Yazar: YUSUF ŞAPUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MUZAFFER DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematolojik, kanser, habis, epidemiyoloji, demografi, Edirne, Trakya, maruziyet, Haematology, cancer, malignant, epidemiology, demography, Edirne, Trakya, exposure
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kanser çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri olup gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kalp hastalıklarından sonra ikinci önemli ölüm sebebidir. Hematolojik kanserler bilinen kanser tiplerine göre daha seyrek görüldüğünden yeteri kadar önemsenmemektedirler. Hematolojik kanserlerin ayrıntılı bir şekilde incelenmesi bu nedenle oldukça önemlidir. Çalışmamızın amacı; Trakya bölgesindeki hematolojik kanser profilinin ortaya çıkarılması, hematolojik kanser oluşumuna yatkınlık oluşturabilecek etmenlerin saptanması ve birincil koruma amacıyla alınacak önlemlerin belirlenmesidir. Bu amaçla Trakya Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji kliniğinde takip edilen, hematolojik habis hastalık tanılı 1.412 hasta geriye dönük incelendi. Hastalar tanılarına göre sıralandığında ilk 3 sırada NHL, AML ve Ph (-) KMPN'nin olduğu görüldü. Erkek hastaların kadın hastalardan 1,4 kat daha fazla olduğu, MDS ve Ph (-) KMPN tanısı alan hastalarda diğer hastalıklardan farklı olarak erkek ve kadın hasta sayısının eşit olduğu görüldü. Edirne'de yaşayan hastalarda; HL insidansı hem erkeklerde hem de kadınlarda 100.000'de 1,8 NHL insidansı erkeklerde 100.000'de 6,3 kadınlarda 4,4 lösemilerin insidansı erkeklerde 100.000'de 7,8 kadınlarda 6,2 MM insidansı erkeklerde 100.000'de 3,4 kadınlarda 2,2 MDS insidansı erkeklerde 100.000'de 1,8 kadınlarda 1,2 Ph (-) KMPN insidansı erkeklerde 100.000'de 3,6 kadınlarda 3,8 AA insidansı ise erkeklerde 100.000'de 0,9 kadınlarda 0,2 saptandı. Hematolojik habis hastalıkların alkol ve sigara ile birlikteliğinin anlamlı bulunması ve ikincil kanseri olan hastaların %53,3'ünde antrasiklin kullanım öyküsü olması dikkat çekici bulundu. Çalışmamız, Trakya bölgesinde hematolojik kanserler dikkate alınarak yapılmış ilk epidemiyolojik veri çalışması olup, sağlık otoritesinin gelecekte bölgemiz için alacağı kararlar ve eylem planları için yol gösterici olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Cancer is the second most cause of death after the heart diseases in both developed and developing countries, becomes one of the important health problem in our century. Haematologic cancers are not cared enough because of the rare observance than other wellknown cancer types. Due to all these facts it's very important that studying the haematologic cancers more detailed. The aim of our study is to find out the haematologic cancer profile in region of Trakya, find the possible predisposition factors of haematologic cancers and to determine taking precautions for primary prevention. With this purpose 1.412 patients who have haematologic cancers and followed up in the haematology clinic of Trakya University Faculty of Medicine hospital were researched retrospectively. When the patients are arranged by their diagnoses, we saw that three most seen haematologic cancers are NHL, AML and Ph(-) MPD in respectively. Also we saw males were 1,4 fold more than females, on the other hand patient count was equal for males and females in patients diagnosed MDS and Ph(-) MPD . For the patients living in Edirne, we determine the incidence of HL is 1,8 in 100.000 for both males and females, NHL incidence is 6,3 in 100.000 for males, 4,4 for females, leukemia incidence is 7,8 in 100.000 for males, 6,2 in 100.000 for females, MM incidence is 3,4 in 100.000 for males, 2,2 for females, MDS incidence is 1,8 in 100.000 for males, 1,2 for females, Ph(-) MPD incidence is 3,6 in 100.000 for males, 3,8 for females and AA incidence is 0,9 in 100.000 for males, 0,2 in females. It was found remarkable that the coexistency of smoking and alcohol consumption with haematologic malignancies was significant and also the %53,3 of the patients with second cancer had anthracycline exposure history. We think that this study is the first epidemiologic data research concerning haematologic malignancies in Trakya area and will become a guidance for the decisions and act plans of our region for the health authors in the future.