Vitiligolu çocuk ve ergenlerde psikiyatrik belirtiler ve yaşam kalitesi
Psychiatric symptoms and quality of life in children and adolescents with vitiligo
  1. Tez No: 393019
  2. Yazar: ÖZLEM BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: UZMAN HAVVA KAYA AKIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Psikiyatri, Dermatology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Vitiligo, Çocuk, Anksiyete, Depresyon, Yaşam kalitesi, Vitiligo, Child, Anxiety, Depression, Quality of life
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Vitiligolu çocuk ve ergenlerde psikiyatrik belirtiler ve yaşam kalitesi. S.B. Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2009. Vitiligonun erişkinlerde psikiyatrik semptomlarda artış ve yaşam kalitesinde bozulma ile ilişkili olduğu aptanmıştır. Çocuk ve ergenlerde ise hastalığın psikiyatrik bozukluklar ve yaşam kalitesi ile ilişkisi hakkındaki bilgiler oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada, vitiligolu çocuk ve ergenlerde depresyon, anksiyete, anksiyete duyarlılığı ve yaşam kalitesi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Polikliniğe ayaktan başvuran, 8-18 yaş aralığındaki toplam 41 hasta çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol gruplarına Çocuk Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), Çocuk urumluk-Sürekli Kaygı Ölçekleri, Çocuk Anksiyete Duyarlılığı Ölçeği ve Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği Çocuk/Ergen ve Ebeveyn Formu (ÇİYKÖ-C ve E) uygulandı. Hastaların demografik bilgileri ve hastalık ile ilgili özellikleri kaydedildi. Pubertenin psikolojik durum üzerine olan etkisinden kaçınmak için hasta ve kontrol grupları 8-12 ve 13-18 yaş gruplarına ayrıldı. 8-12 yaş grubundaki vitiligolu hastalarda ortalama ÇDÖ puanının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu saptandı. Diğer ölçek puanlarında her iki yaş grubunda da kontrollere göre anlamlı bir farklılık bulunmadı. Vitiligo şiddetinin 13-18 yaş grubunda ÇİYKÖ-E psikososyal puanları ile negatif korelasyon gösterdiği görüldü. Hastalık süresi arttıkça 8-12 yaş grubunda ÇİYKÖ-E fiziksel sağlık puanlarının yükseldiği, 13-18 yaş grubunda ise anksiyete duyarlılığı puanlarının düştüğü belirlendi. Erkeklerde yüz/baş/boyun tutulumunun, kızlarda ise bacak ve genital bölge tutulumunun yaşam kalitesinde bozulma ile ilişkili olduğu saptandı. Vitiligonun çocuklarda depresif belirtiler ile ilişkili olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, vitiligonun dış görünümü olumsuz etkileyici ve stigmatizasyona yol açıcı etkilerine karşın ergenlerde benzer bir etki saptanmamıştır. Hastalığın tutulum bölgesinin kimlik gelişimi üzerine olan etkileri nedeniyle yaşam kalitesinde ortaya çıkan bozulma açısından önemli olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Psychiatric symptoms and quality of life in children and adolescents with vitiligo. Health Ministry, Ankara Dışkapı YB Training and Research Hospital Dept. of Dermatology, MD thesis, Ankara, Turkey 2009. Vitiligo is found to be related to increased levels of psychiatric symptoms and impaired quality of life in adults. However, information about the relationship between vitiligo and psychiatric morbidity and quality of life in children and adolescents is quite limited. We aimed to define depression, anxiety, anxiety sensitivity and quality of life levels in children and adolescents with vitiligo. 41 outpatients with psoriasis aged 8 to18 years are included to the study. Child Depression Inventory (CDI), Child State-Trait Anxiety Inventories (STAI-C), Childhood Anxiety Sensitivity Index (CASI) and Pediatric Quality of Life Inventory Parent and Child Versions (PedQL-P and C) have been applied to both patients and control groups. Other survey questions were related to demographic data and disease-related characteristics. Both study and control groups were divided into 8-12 and 13-18 age groups to exclude the effect of puberty on psychological condition. The mean CDI score was higher than the control group in the 8- to 12 year age group. The other scores did not show any significant difference in the both groups by comparison with controls. Vitiligo severity showed a negative correlation with psychosocial score of PedQL-P in the13- to 18 year age group. Duration of the illness was determined to increase physical health score of PedQL-P in the 8- to 12 year age group and decrease anxiety sensitivity score in 13- to18 year age group. Involvement of the face/head/neck localization in boys and involvement of the genital area and legs in girls were predictors of the impaired quality of life. Vitiligo is related to depressive symptoms in children. However, although vitiligo has a disfiguring and stigmatizing nature, similar effect has not been detected in adolescents. We suggested that affected area was important for quality of life impairment because of its effect on identity development in both gender.