Bilişim suçları ve idarenin hukuki sorumluluğu
Cyber crimes and legal responsibility of administration
  1. Tez No: 393085
  2. Yazar: ALPER GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim, Bilişim Suçları, Bilişim Hukuku, Türk Ceza Kanunu, Informatic, Cyber Crimes, Informatic Law, Turkish Criminal Law
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bilgi çağında Bilişim Teknolojilerinin hızlı gelişmesinin yanında Bilişim Suçları da aynı oranda çoğalmakta ve değişmektedir. Bu anlamda hukuk sistemi, bilişim suçlarının hızına yetişememektedir. Yaptığımız bu çalışma idarenin elektronik ortamda ki sorumluluğunu belirtmekte ve gelişen bilişim teknolojileriyle birlikte hukuk sisteminin bu anlamda güncellenerek, uluslararası normlara entegre edilmesinin gerekliliği vurgulanmaktadır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde bilgisayar, internet kavramları, bilişim, bilişim sistemleri, bilişim hukuku, siber suçlar ve bu suçlar ile ilgili Türk Ceza Hukuku incelemektedir. Ayrıca bilişim suçlarında sıklıkla uygulanan yöntemler açıklanmakta ve bilişim suçlarının nasıl kolay ve hızlı bir şekilde işlenebileceği anlatılmaktadır. İkinci Bölümde Bilişim suçlarıyla mücadelede bireylerin ve devletin alması gereken önlemler ve uluslararası işbirliğinin önemine değinilmekte, konuların öneminin anlaşılması için karşılaştırmalı hukuktan ve Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesi'nden de yararlanılmaktadır. Üçüncü bölümde ise bilişim suçlarının soruşturma ve kovuşturma evrelerine ve bu konuda getirilen kanuni düzenlemelere yer verilmektedir. Çalışmada, bilgisayarlarda arama ve erişimin engellenmesi tedbirlerine de kanun bazında değinilmektedir. Son olarak bilişim suçlarıyla mücadelede alınması gereken önlemlerden bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is a fact that the information technologies have rapidly developed in the information age. After all cyber crimes have evenly increased, the legal systems can not catch up large increase in cybercrime.This study has focused on the responsibility of the government in electronic media. In this regard the necessity of integration of the legal system with international norms by updating the legal system with the developing cyber technologies has been emphasised. This study has been divided into three main part. In the first part, several concepts such as; computer, internet, informatic systems, informatic law, cyber crimes and regarding these crimes Turkish Criminal Law have been analyzed. Moreover, typical methods and processability of cyber crimes have been described. In the second part, the necessity measures in the fight against the cyber crimes that should be taken by individuals and governments and also the importance of international cooperation have been stated. In the third part, the steps of investigation, prosecution and the lagal regulations have been specified. And finally in this study, the necessity measures in the fight against the cyber crimes have been analyzed by comparing the legal regulations of different countries.