Kabalis (Kibyratis) bölgesi tarihi coğrafyası ve çağlar boyu yerleşim modelleri-Urbanizasyon
Kabalis (Kibyratis) area historical geography and the ages settlement patterns-Urbanization
  1. Tez No: 393098
  2. Yazar: İSMAİL BAYTAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR KOÇAK, YRD. DOÇ. DR. FEYZULLAH ERAY DÖKÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kabalia, Kabalis, Kibyratis, Tarihi Coğrafya, Kabalis Demir Çağı, Yerleşim Modelleri, Kentleşme, Urbanizasyon, Kabalia, Kabalis, Kibyratis, Historical Geography, Kabalis Iron Age, Settlement Models, Urbanization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Bu çalışma, Antik dönemde Kabalis (Kibyratis) ve bölgesel olarak da Lydia, Lykia, Phrygia, Pisidya bölgeleri ile sınır ilişkileri kapsamında bölgenin tarihsel coğrafyası ve urbanizasyon modelini ortaya koymaktadır. Tez konusunun dönemi için Neolitik dönem öncesinden itibaren ele alınan esas olarak başlangıcı Demir Çağ olan ve bitiş tarihi olarak da Doğu Roma İmparatorluğu sonlarına dek kapsam dâhilinde tutulan bir süreç söz konusudur. Bir geçiş bölgesi olarak nitelendirebileceğimiz bu coğrafya, farklı kültürlerin izlerini barındırmasıyla karmaşık bir beşeri yapı oluşturmuştur. Bölgede bulunan kentler/topluluklar birçok dönemde, hâkim güçlerle ilişkilerini iyi tutmuş boyunduruk altında sürekli varlıklarını devam ettirmişlerdir. Günümüzde Burdur-Denizli-Antalya sınırlarının kesiştiği/değişkenlik gösterdiği coğrafyayı kapsayan Kabalis/Kibyratis Bölgesi'nin lokalizasyon önerilerinin hangisinin daha doğru olup olmadığını ortaya koymak ve en uygun tespiti yapabilmek amacıyla tüm materyaller (yazılı kaynaklar ve arkeolojik veriler) birlikte değerlendirilerek bir sonuca varılmaya çalışılmıştır. Kabalis (Kibyratis) bölgesinin, yerleşim coğrafyası, sosyo-politik ve sosyo-kültürel yapı özelliklerinin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study presents the historical geography and urbanization model of Kabalis (Kibyratis) in Ancient period and locally its boundary relationships with Lydia, Lykia, Phrygia, Pisidya regions. Thesis subject's period comprises Pre-Neolithic Period from Iron Age towards the end of East Roman Empire. This geography which can be described as a transition region created a complex humane structure as containing traces of different cultures. Cities/communities located in the region kept good relationships with sovereign powers and continued their existence under the yoke during many periods. It is aimed to come to a conclusion by evaluating all materials (written sources and archeological data) together in order to present and determine the most appropriate localization suggestions of Kabalis/Kibyratis region which includes the geography where Burdur-Denizli-Antalya's borders intersect/vary at the present time. Settlement geography, sociopolitical and sociocultural properties of Kabalis/Kibyratis region is evaluated.