Köpeklerde laminektomi ve hemilaminektomilerde uygulanan yağ dokusu ve Spongostan'ın etkileri üzerine deneysel çalışmalar
An Experimental study about the effects of fat tissue and spongostan for laminectomy and hemilaminectomy in dogs
  1. Tez No: 80197
  2. Yazar: ÖMER BEŞALTI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHANETTİN OLCAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Laminektomi, Hemilaminektomi, Laminektomi membranı, Yağ doku, Spongostan, Köpek
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
76 6. ÖZET Dekompresyon cerrahisi ile oluşturulan defektlerde zamanla gelişen Laminektomi Membranının veya Epidural fibrozisin önlenmesi amacıyla rutin uygulamalarda en sık kullanılan yağ dokusu ve Spongostan'ın etkileri araştırıldı. Laminektomi - hemilaminektomide şirurjikal morbidite ve laminektomi membranı oluşumu da karşılaştırıldı. Çalışmada kullanılan farklı ırk, yaş ve cinsiyette 20 adet köpeğin 10 adedinde laminektomi, geri kalanında da hemilaminektomi gerçekleştirildi. Operasyonla oluşturulan defektlerde kullanılan materyal esas alınarak; köpekler subkutan yağ dokusu, Spongostan (Absorbable Gelatine Sponge) ve kontrol grubu olmak üzere 3 başlık altında değerlendirildi. Köpeklerin; 15., 30., 60. ve 180. gün süreyle (her dönemde sırasıyla 4, 6, 4, 6 adet köpek) klinik gözlemlerinin yapılmasından sonra, son grubu oluşturan 6 adet köpeğin, indirekt (myelografi) geri kalanların da direkt radyografik muayeneleri gerçekleştirildi. Belirtilen süreler sonunda ötenazi edilen hayvanların operasyon bölgelerinde oluşan makroskopik ve histopatolojik değişimler incelendi. Laminektomi membranının oluşumu açısından laminektomi - hemilaminek tomi arasında önemli bir farklılığın gözlenmediği ve her iki teknikte de hemen hemen eşdeğer düzeyde fibrozisin geliştiği belirlendi. Altı aylık gözlem sonrası alınan myelografilerin sonuçlarına göre subaraknoid boşlukta herhangi bir daralmanın şekillenmediği gözlendi. Operasyon yapılan segmentlerin makrosko pik incelemesinde, spinal kordun kanalis vertebralis içerisindeki merkezi konumundan ayrılmasının, uzaklaştırılan epidural yağ dokusu ile bağlantılı olduğu ve uygulanan yağ dokusunun bunu etkilediği belirlendi. Bağ doku içermeyen, 3 mm' den daha kalın yağ doku greftleri kullanıldığında laminektomi membranı oluşumunun büyük ölçüde önlendiği, bu özellikleri taşımayan greftlerin ise yeterli düzeyde etkili olmadığı gözlendi. Spongostan kullanılan olgularda laminektomi membranı oluşumu açısından kontrol grubuna oranla önemli bir farklılığa rastlanmadı. Bu olgularda, hyalinize fibroz dokunun defekti doldurduğu ve hiçbirinde kemik yapısında bir köprüleşmenin şekillenmediği gözlendi.
Özet (Çeviri)
77 7. SUMMARY AN EXPERIMENTAL STUDY ABOUT THE EFFECTS OF FAT TISSUE AND SPONGOSTAN FOR LAMINECTOMY AND HEMİLAMİNECTOMY IN DOGS The effects of fat tissue and spongostan which are used extensively for preventing laminectomy membrane or epidural fibrosis formation caused by defects created with decompression surgery was evaluated. Laminectomy membrane formation and surgical morbidity for the comparison of laminectomy - hemilaminectomy was confirmed. In 20 dogs which were different in breed, age and sex, laminectomy in 10 and in the rest hemilaminectomy was performed. They were divided into 3 groups as subcutan fat tissue, spongostan (Absorbable Gelatine Sponge) and for control acording to the material which was used basically with the deffects evaluated in the operation. Clinical observation until 15 th., 30 th., 60 th. and 180 th. days (at every period 4, 6, 4, 6 dogs respectively), and the 6 dogs in the last group indirect (myelography) and the rest had direct radiographic examinations. The dogs were sacrified at the end of the determined day and macroscopic - histopathologic changes formed at the operation sites were examined. There was no difference between laminectomy and hemilaminectomy according to laminectomy membrane formation and besides that fibrosis was similiar in both techniques. According to the myelography which was taken 6 months postoperatively there was not any narrowing in the subarachnoid space. Macroscopic examination of the segments revealed that spinal cord displacement from centre in the vertebral canal was related with the removed epidural fat tissue and fat grafts had effects on it. It was observed that the laminectomy membrane was not developed extensively, when fat tissue grafts thicker than 3 mm and free of connective tissue was used, but grafts without these properties were not at the same level. There was no significant difference in the cases which Spongostan were used compared with the control group. It was observed that in both groups, the defect was filled with hyalinized fibrouse tissue and in none of them bony formed bridging was not developed. Key Words. Laminectomy, Hemilaminectomy, Laminectomy membrane, Fat tissue, Spongostan, Dog