1975-1980 yıllarındaki siyasi gazetelerde Türkçenin kullanımı
Use of the year 1975-1980 in political newspaper in Turkish
- Tez No: 393109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Gazetecilik, Linguistics, Journalism
- Anahtar Kelimeler: siyaset, siyasi gazete, sözvarlığı, sıklık sözlüğü, kelime hazinesi, Cumhuriyet gazetesi, Hürriyet gazetesi, Millî Gazete, Milliyet gazetesi, Tercüman gazetesi, politics, political newspaper, vocabulary, frequency dictionary, vocabulary. Cumhuriyet newspaper, Hurriyet newspaper, Millî Gazete, Milliyet newspaper, Tercuman newspaper
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 794
Özet
Bu çalışmada 1975-1980 yıllarındaki siyasi gazetelerde Türkçenin kullanımı incelenmiştir. Çalışmanın temel hedefi 1975-1980 yıllarındaki sözvarlığının ortaya konulmasıdır. Çalışma için Cumhuriyet, Hürriyet, Millî Gazete, Milliyet ve Tercüman gazeteleri seçilmiş ve toplamda 250 gazete incelenmiştir. Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, gazetelerdeki haberlerden hareketle o dönemin kelime sıklığı sözlüğü oluşturuldu. Bunun için her gazete siyasi haberler, 3. Sayfa haberleri, ekonomi haberleri, spor haberleri ve yazarlar başlıklarıyla beşe ayrıldı. Her bölümden belirlenen oranlarda kupür alınarak toplamda 608.816 kelimeden oluşan bir havuz oluşturuldu. Özel isimler çıkarıldıktan sonra 549.366 kelimeden oluşan 1975-1980 yıllarına ait kelime sıklığı sözlüğü oluşturuldu. Sözlük meydana geldikten sonra daha önceki benzer çalışmalarla karşılaştırılarak çeşitli veriler ortaya konuldu. Sıklık sözlüğü daha önceki çalışmalarda yapıldığı gibi hem alfabetik sıralı hem de sayısal sıralı olarak gösterildi.İkinci aşamada ise eldeki gazetelerde köşe yazıları yazan farklı siyasi görüşlere sahip toplam 10 yazar seçildi. Her yazarın köşesinde yazdığı yazılardan yaklaşık 10.000 kelimelik bölüm incelendi ve yazarların siyasi görüşlerine göre kullandıkları kelimeler belirlenmeye çalışıldı. Bunun yanında seçilen yazarların en çok kullandıkları ilk 100 kelime de belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the use of Turkish political newspaper in the years 1975-1980 were examined. The main objective of the study is to demonstrate the vocabulary in the years 1975-1980. For work, Cumhuriyet, Hürriyet, Millî Gazete, Milliyet and Tercüman newspapers were selected and analyzed a total of 250 newspapers. The study consists of two stages. In the first stage, the news in newspapers of that period movement frequency of word dictionary was created. For this political news every newspaper, Page 3 news, economy news, sports news and writers the headline were divided into five. Created a pool consisting of a total of 608.816 words in each section taking cuttings from the specified rate. Special names consisting of word frequency of the 1975-1980 year from 549,366 word dictionary was created after removal. After Dictionary occurred were put forward various data are compared with previous similar studies. Frequency dictionary as was done in previous studies have shown both numerically sorted in alphabetical order. The second stage, a newspaper columnist in hand a total of 10 authors were chosen with different political views. Each author has been viewed nearly 10,000 word section of the corner of his writings and the words they use according to the authors tried to determine political views. It was also determined the most commonly used first 100 words of the selected works, as well.