Okulöncesi öğretmenlerinin montessori yöntemi ile gerçekleştirilen eğitim uygulamalarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of montessori preschool teacher training methods and performed on the opinions of application
- Tez No: 393226
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Montessori Yaklaşımı, Montessori Öğretmen Eğitimi, Montessori İlkeleri, Maria Montessori'nin Etkilendiği Eğitim Akımları, Montessori Approach, Montessori Teacher Education, Montessori Principles, Maria Montessori Affected By The Current Education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu araştırmanın amacı okulöncesi eğitimi öğretmenlerinin Montessori yöntemi ile gerçekleştirilen eğitim uygulamalarına ilişkin görüşlerini ölçmektir. Araştırma nicel araştırma kapsamında tasarlanmış ve genel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, 2014-2015 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Montessori felsefesine göre eğitim veren okulöncesi kurumlarında görev yapan 100 öğretmenden oluşturulmuştur. Araştırma Türkiye genelinde Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, İzmit, Konya, Nevşehir, Tekirdağ, Tokat, Malatya illerinde görev yapan 100 öğretmen ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen Tutum Ölçeği Anketi ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS programının 15.0 versiyonu kullanılmıştır. Analiz yöntemlerinden Ki-Kare analiz testi yapılmıştır. Araştırma sonunda“Montessori Eğitimi Almaya Nasıl Karar Verdiniz”ve“Çalıştığınız Kurumda Hangi Öğretim Sistemini Uygulamaktadır”değişkenlerinde anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde öğretmenlerin Montessori yöntemi ve uygulamalarına karşı görüşlerinin yapılan Ki-Kare analizi sonucunda kendi tercihleri ile bu yöntemi seçen öğretmenlerin yöntemi daha fazla içselleştirdikleri tespit edilmiştir. Çalıştığı kurumun yönlendirmesi ile bu yöntemi uygulayan öğretmenlerin ise yöntemi içselleştirmeleri daha uzun vadede geliştiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is measure the pre-school teachers' reactions to education application that conducted via Montessori Method. The research was designed as a quantitative research and conducted in accordance with general screening model. The participants are comprised of 100 teachers who perform duty in pre-school institutions that provide education according to Montessori philosophy, related to Ministry of Education in 2014-2015 academic year. The research was carried out with 100 teachers worked at Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Konya, Nevşehir, Tekirdağ, Tokat, Malatya all across of Turkey. The data's of research are obtained with attitude scale questionnaire that developed by researcher. SPSS 15.0 version is used for data analysis. Chi-square test was performed. At the end of research, it has detected statistically significance in variables“How did you decide to get Montessori training”and“Which teaching system is provided in institution where you employed”. When the findings are analyzed teachers in the Montessori method and application result of the chi-square analysis of the opinions against their own preferred methods of teachers who choose this method it has been determined that more internalized. This method works with the organization's routing implementing their teachers internalize has concluded that the method developed in the longer term.