Suç gelirlerinin geri alımı
- Tez No: 393283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA DÖNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: suç geliri, elkoyma, müsadere, suç geliri geri alım birimi, proceeds of crime, confiscation, seize, asset recovery offices (ARO)
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Suçla ve suçlulukla mücadelede en etkin yollardan birisi suç gelirlerinin geri alınmasıdır. Bu yolla suç işlemenin gelir kapısı olarak görülmesinin ve ülke ekonomik yapılarının bozulmasının önüne geçilmiş olacaktır. Bu durum suç örgütlerinin büyümesi ve suçtan elde edilen kazançların devasa boyutlara ulaşmasıyla birlikte daha da önemli bir hale gelmiştir. Ülkemizde henüz suç gelirlerinin geri alınmasına dair profesyonel bir yapı bulunmamaktadır. Ancak AB ile müzakereler çerçevesinde suç gelirlerinin geri alınmasına dair bir sistem kurmamız zorunluluk olarak önümüze çıkmaktadır. Biz de çalışmamızda suç gelirleriyle mücadele konusuna ve sürecine değineceğiz. Çalışmamızın sonucunda da Ülkemiz için bir sistem önerisinde bulunacağız.Çalışmamız toplumda dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel olarak suç geliri geri alımının ne anlama geldiğine ve nasıl yapılması gerektiği konusuna değineceğiz. Bu anlamda uluslararası kaynaklarda suç gelirlerinin geri alımı konusunda yer alan düzenlemeler incelenecektir. İkinci bölümde, Avrupa Birliğinde suç gelirlerinin geri alımı konusunda mevcut düzenleme ve uygulamalara değineceğiz. Ayrıca örnek geri alım birimlerinden de bahsedeceğiz. Üçüncü bölümde, Türk hukukunda suç geliri geri alım sürecinde başvurulabilecek tedbirler incelenecektir. Dördüncü ve son bölümde ise, Türk uygulamasında geri alım sisteminin nasıl işlediğine ve Ülke sistemine uygun bir geri alım birimi modeli önerisinde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Seizure of proceeds from crime is one of the most effective ways of fighting against crime and criminality. This also supports the idea that committing crime is not a source of income and prevents negative effects to the economies of countries. Since the number of crime organizations is grooving rapidly and the amount of money made as a result of crimes is huge, tracing and seizure of proceeds from crime has become even more important. There is no professional unit in Turkey responsible for tracing and seizure of proceeds from crime. However, as a candidate country for the EU membership, setting up such a unit is an obligation for Turkey. In this study, process of tracing and seizure of proceeds from crime will be explained and a system for this will be proposed. This study consists of five parts. In the first part, I will explain seizure of proceeds from crime in general and how to carry out this process. International regulations will be examined in the second part. In the third part, the system in the EU and the structures of Asset Recovery Offices (ARO) will be discussed. In the fourth part, current system in Turkey will be addressed and in the final part, I will propose a model for Asset Recovery Office in Turkey.