Psikososyal destek ve krize müdahale birimine ilişkin Sakarya örneğinde bir değerlendirme
An evaluati̇on of psychosoci̇al support and apply for cri̇si̇s interventi̇on in Sakarya sample
- Tez No: 393308
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL BAYKARA ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sosyal Hizmetler, İlk ve Acil Yardım, Hospitals, Social Services, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Psychosocial Support and Crisis Intervention Unit, Crisis, Suicide, Psychosocial Support, Content Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Serviste İntihar Girişimlerine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Birimine kriz ve intihar girişimi nedeniyle başvuranların profilinin belirlenmesi ve Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Birimi uygulamalarının değerlendirilmesidir. Araştırmada belgesel tarama yapılmıştır. Bu doğrultuda 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasında, Birime kriz/intihar girişimi nedeniyle başvuran 233 birey için birim sorumlusu tarafından doldurulan görüşme kartı analiz edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 17 programı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen önemli bulgular şöyledir: Kriz ve intihar girişimi nedeniyle birime başvuranların çoğunluğu (% 51,9) bekârdır, ilkokul (% 54,1) mezunudur ve en uzun süre yaşadıkları yer kenttir (% 67,4). Birime başvuranların büyük çoğunluğu (% 74,2) kadındır. İntihar girişimi nedeniyle başvuranlarda 20-24 yaş grubu (% 26,6), kriz nedeniyle başvuranlarda ise 35-39 ile 40-44 yaş grubu aynı oranlarla (% 15,8) çoğunluktadır. Başvuranların neredeyse tamamının (% 92,3) herhangi bir bedensel hastalığı yoktur ve daha önce psikiyatrik bir tanı almamışlardır. Tanı konulan hastalıkların başında depresyon ilk sırada (% 6,9) yer almaktadır. Kriz ve intihar olgularının nedenlerine bakıldığında 21 ayrı değişkenin olduğu belirlenmiştir. Kriz ve intihar girişimi nedeniyle başvuranlarda karşı cinsle sorunlar % 21 ile ilk sırada yer almaktayken, bu sırayı giderek düşük oranlarla ruhsal hastalık, evlilik, aile ve ekonomik sorunlar takip etmektedir. İntihar girişiminde bulunanlarda karşı cinsle sorunların (% 24,1), kriz nedeniyle birime başvuranlarda ise ruhsal hastalıkların (% 20) ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Bireyleri kriz ve intihara tetikleyen etkenlerin süresinin yarıdan fazlası (% 51,5) altı aydan uzundur. İntihar girişiminde bulunanların neredeyse hepsinin ilk girişimidir ve büyük çoğunluğu (% 96,3) kendini zehirleme yöntemi ile girişimde bulunmuştur. Araştırmanın konusunu oluşturan görüşme kartlarının tamamı tek bir birim sorumlusu tarafından doldurulmuştur. Birim sorumlusunun tedavi (müdahale) içeriğine bakıldığında, başvuranların büyük çoğunluğu (% 93,1) ile bir kez görüşme yapıldığı görülmektedir. Tedavi içeriğinin çoğunlukla (% 45,9) görüşme kartlarının doldurulması başvuranı başka bir birime/kuruluşa havale etme ve başvurana psikososyal destek verme şeklinde olduğu belirlenmiştir. Bir başka deyişle, araştırmada birime başvuranlarla ilgili müdahale sürecinin çoğu zaman başvuranla yapılan bir görüşme, görüşme kartlarının doldurulması ve sonrasında başvuranı havale etme ile sınırlı olduğu belirlenmiştir. Bu görüşme sonucunda başvuranların görüşme kartlarının doldurulduğu ve bazı başvuranlarla ilgili birim sorumlusunun kartın sonunda yer alan bölüme bir kaç cümle ile değerlendirme yaptığı ve çoğu zaman bir başka birime/kuruluşa havale ettiği belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler : Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Birimi, Kriz, İntihar, Psikososyal Destek, İçerik analizi.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to identify the profiles of those who apply for admission to the ER unit of Sakarya Training and Research Hospital to get psychosocial support and apply for crisis Intervention unit due to the suicide attempts and evaluating the practices of both psychosocial support and the crisis Intervention unit. The study was done with documentary research. In this line of view, interview documents of 233 patients referring to Psychosocial Support and Crisis Intervention Unit of Sakarya Training and Research Hospital between the dates January 1- December 31, 2010 has been examined. In this study, SPSS 17 program has been used to appraise the data analysis. The main findings of this study are; the major population of applicants with suicide attempts and crisis are singles (51,9 %), 54,1 % of the participants are primary school graduate and live in the cities for the extended period of their lives (67,4 %). The vast majority of the patients who applied for Psychosocial Support and Crisis Intervention Unit are females (74,2 %). However, 26,6 % out of the those patients are in the age groups between 20 -24. On the other hand, percentage of age groups 35-39 and 40-44 of samples who applied for Crisis Intervention are almost equal ( 15,8 %). 92,3 % of the total applicants which states that there are neither any physically handicapped nor any psychiatric diagnoses amongst the patients. There are twenty-one independent variables when examining the reasons of Crisis and Suicide cases. Furthermore, problems with the opposite sex has placed on top with 21 % amongst the patients who apply for Crisis intervention and suicide attempts, then this rate is followed by mental illness, marriage, family and economic problems respectively. Moreover, the percentage of people attempting suicide due to problems with opposite sex is 24,1 %, while 20 % of responses highlighted that mental illness is a major effect when it comes to Crisis Intervention. Also more than half of time period of the factors triggering the people to suicide and to have crisis last long than 6 months. Besides, it is mostly their first attempt to suicide and the vast majority numbers of people (93,3 %) tries to attempt suicide by poising them selves. Whole Interview documents which are also main subject of this mentioned study were filled by the only responsible person. Having a look at contents of the treatment which conducted by unit responsible points out that significant number of interviews took place for the first time. Nevertheless,it is stated that treatment mostly (45,9 %) ended up with sending patients to the another unit or hospital or assisting them in terms of psychosocial supportIn other words, treatment process for those who apply for admission is mainly limited to having an interview done with patient, filling up the Interview documents of patients and sending the patients out to the another Unit afterwards. As a result of those interviews, it has been observed that applicants have filled the given Interview documents and Unit responsible has included a few sentences to evaluate the situation of patients at the end of the documents as well and later on has assigned the patients to another Unit or hospital.