Bir kurum mitolojisi: Türk Kızılayı Kocaeli şubesi örneği
- Tez No: 393314
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, History, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hilal-i Ahmer, Kocaeli, Kurum, Kızılay, The Red Crescent, Kocaeli, institution
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı Devleti'nden devraldığı nadir kurumlardan biridir. Çalışmanın ilk bölümünde, insanların neden Kızılhaç gibi bir kuruma ihtiyaç duyduğu, Kızılhaç'ın kuruluşu ve faaliyetleri incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Türkiye Kızılay Derneği'nin Osmanlı Devleti'nde yapılanma süreci ve Cumhuriyet Dönemi faaliyetleri bir araya getirilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Türkiye Kızılay Derneği Kocaeli Şubesi'nin kurulduğu tarihten günümüze kadar geçirdiği sosyal değişimler ve gerçekleştirdiği faaliyetler incelenmiştir. Oldukça geniş bir zaman yelpazesine sahip olan çalışmada kronolojik bir sıra izlenmiş ve şube için önemli olduğu düşünülen değişim ve faaliyetlere ağırlık verilmiştir. Milli Mücadele Dönemi'nde yaptığı faaliyetler ile adından söz ettiren kurum, bu dönemden sonra kalıcı olarak faaliyetlerine devam etme şansı yakalamıştır. Muhtaç ve korumasız insanlara yardım etme fikrini ilke olarak kabul eden kurum, savaşların dışında; deprem, yangın, salgın hastalıklar gibi felaketlerde toplumun yanında olmaya gayret göstermiştir. Bu doğrultuda Türkiye genelinde şubeleşme çalışmaları başlamış ve Ankara – İstanbul arasında önemli bir güzergâhta yer alan Kocaeli Şubesi, özellikle son yirmi yıllık süreçte diğer şubeler tarafından örnek alınan bir konuma yerleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish Red Crescent is one of the rare institutions that Turkish Republic took over from Ottoman Empire. In the first section of the study, the reason of the need for an institution like Red Cross, the foundation and activities of Red Cross have been investigated. In the second section of the study, the process of structuring of Turkish Red Cross in Ottoman Empire and its Republic period activities have been gathered. In the third section of the study, the social changes Turkish Red Cross Kocaeli department has undergone since it was founded and its activities have been investigated. A cronological order was followed in the study which has quite a large time scale; and the changes and the activities which were considered to be important for the department were focused on. With the activities in the National struggle period, the institution made its mark. After that period, it grabbed the chance of proceeding its activities permanently. Adopting the idea of helping indigent and unprotected people as a principle, besides wars, the institution gave its all in the disasters like earthquakes, fires and plagues. Accordingly, branching studies began throughout Turkey and Kocaeli department, which is in an important route between Ankara and İstanbul, reached an exemplary position by other departments especially in the last twenty years.