Sosyal medya ve yurttaş gazeteciliği: Gezi Parkı eylemleri üzerine bir inceleme
Social media and citizen journalism: A research on 'Gezi̇ Park' events
  1. Tez No: 393315
  2. Yazar: ONUR KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDİL SAYIMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Journalism, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Sosyal Medya, Twitter, Yurttaş Gazeteciliği, Gezi Parkı, Media, Social Media, Twitter, Citizen Journalism, Gezi Park
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışma, sosyal medya araçlarından Twitter'ın Gezi Parkı Eylemleri sırasında üstlendiği rolü Yurttaş Gazeteciliği açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, eylemlerin ülke geneline yayıldığı 31 Mayıs 2013 tarihinde Twitter'ın gündeminde en üst sırada yer bulan #direngeziparkı hashtagi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 31 Mayıs 2013 tarihinde #direngeziparkı hashtagi ile paylaşılan tweetlere Twitter'ın gelişmiş arama motoru kullanılarak ulaşılmış tweetler“pdf”dosyası halinde çevrimdışı ortama aktarılmıştır. Ancak incenelecek nesnelerin fazlalığı nedeniyle bu tweetlerde sınırlandırmaya gidilmiştir. Literatür kısmında yer alan verilere dayanarak eylemler sırasında Türkiye'den gönderilen tweetlerde en çok kullanılan kelime olan“Polis”kelimesi anahtar kelime olarak kabul edilmiş ve sadece“polis”kelimesi içeren“Türkçe”tweetler çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmış ve tweetler tematik olarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda“786”tweet ile“polis müdahalesi ile ilgili”tweetlerin ilk sırada yer aldığı gözlemlenmiş ve adeta bir gazeteci görevi üstlenen yurttaşların yaşanan polis şiddetini belgelemek amacıyla Twitter üzerinden gönderimlerde bulunarak, ana akım medyanın yarattığı boşluğu doldurmaya çabaladıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to research the role of the twitter which is one of the social media tools, during the“Gezi Park”events, in terms of Citizen Journalism. The study has been performed via a hastag which was #direngeziparkı in the date when the events had spread to the whole country in 31 May of 2013. In the study, it has been shared that the tweets which were sent in 31 May of 2013 with the hastag of the #direngeziparkı, had been collected by using the developed search engine of Twitter and converted as PDF format to offline environment. However, these tweets have been limited due to overage of the objects. Based on the verify which is in the literature part, the word“Police”, the most used word in the tweets sent by the users in Turkey, has been accepted as a key word in the study. And the tweets which is Turkish and including the only word“police”have been incorporated in the study. The content analysis has been used and the tweets has been examined as thematically in the study. At the end of the study, it was observed that the related with the intervention of the police tweets were the first place with number of“786”. As a result the citizens of Turkey were trying to play a role by sending tweets as a journalist to be a record of police violence in terms of complete to absence of the mass media.