Sinema eserlerinde eser sahibi ve hakları
Authorship and the rights of author on cinematographic works
  1. Tez No: 393351
  2. Yazar: GİZEM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM AKİPEK ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: sinema, sinema eseri, eser sahipliği, eser sahibinin hakları, cinema, cinematographic work, authorship, rights of author
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bir sanat dalı olarak 1800'lerde ortaya çıkan sinema hızla dünyaya yayılarak kısa süre içerisinde bir sanat dalından öte teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı bir endüstri haline gelmiştir. Bu gelişime bağlı olarak sinema, fikri hukuk içerisinde ayrı bir eser türü olarak önemli bir yer edinmiştir. Bu çalışmada, sinema sanatının ortaya çıkışı ve yapısına ilişkin açıklamalara yer verilerek Türk hukukunda sinema eserlerinin korunma koşulları ve sinema eseri türleri detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmada ayrıca sinema eseri sahipliği ve bağlantılı hak sahipliği, öğretideki çeşitli tartışmalar da göz önünde bulundurularak açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca sinema eserinden doğan manevi ve mali haklar ayrı ayrı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema, as a branch of art that emerged in late 1800's, has spread all over the world and turned into a technological industry within a short period of time. According to this progress, cinema has acquired a legal status as an independent form of work of art in intellectual property law. In this study, the emergence and the structure of cinematograpic work are briefly explained, and then the conditions of protection on cinematographic works and the types of cinematographic works are profoundly analyzed according to Turkish intellectual property law. This study also presents the authorship and the neighboring rights on cinematographic works in consideration of several discussions in the doctrine. The moral and financial rights arising from the authorship on cinematographic works are also individually explained.