Uluslararası insancıl hukuk ve nükleer silahlar
International humanitarian law and nuclear weapons
  1. Tez No: 393436
  2. Yazar: SAEED BAGHERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAVİD ABDULLAHZADE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: International humanitarian law, nuclear weapons, nuclear weapon states, nonnuclear
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Milletlerarası Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Son yirmi yıl içinde, nükleer silahlara dair birçok tartışma yapılmıştır. Yalnız bu tartışmalar, kimyasal ve bakteriyolojik silahlara dair olanlarla aynı nitelikte, genel bir yasaklanma kuralı ile sonuçlandırılamamıştır. Ancak, birkaç sınırlama amaçlı andlaşma yapılabilmiştir. Özellikle nükleer silahların elde edilmesi, üretimi, elde bulundurulması, yerleştirilmesi ve denenmesine ilişkin bu andlaşmalar, uluslararası toplumun kesinlikle bu silahların tehlikeli olduğu hususunda giderek artan bir bilinçlenme süreci yaşadığına işaret etmektedir. Bu durum, söz konusu silahların kullanımının gelecekteki genel yasaklanmasına dair bir dokundurma olarak görülebilmesine rağmen, genel bir yasak getirememiştir. Bu bağlamda, nükleer silah tehdidi veya kullanılmasının hukuka, özellikle uluslararası insancıl hukuk kurallarına uygunluğu meselesi tartışılmaktadır. Çalışmamızın esasında bahsi geçen sorunların çözümüne ilişkin, özel olarak uluslararası insancıl hukukun nükleer silahlara uygulanabilirliği meselesine ilişkin teorileri ortaya koymaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
In last twenty years, multiple discussions are done on nuclear weapons. But these discussions have the same characteristics as those on chemical and bacteriological weapons and could not be concluded with a general prohibition rule. However, very few limiting treaties have been made. In particular, treaties on the acquisition, obtaining, production, placement and testing of nuclear weapons, indicate that the international community has a growing awareness of these weapons' dangers. This status, despite the use of nuclear weapons seen as an allusion to the general prohibition in the future, has not made a general ban. In this context, the compliance of the threat or use of nuclear weapons with international law and particularly with humanitarian law is discussed. In tihs study, it has been tried to put forward theories about the solution methods of mentioned problems and particularly the applicability of international humanitarian law to nuclear weapons.