İlk halka arzın şirketlerin finansal performanslarına etkisi
The effect on financial performance of initial public offering
  1. Tez No: 393461
  2. Yazar: SAMET BOSTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KURTARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlk halka arz, Borsa İstanbul, Finansal performans, İnitial public offering, Stock market of İstanbul, Financial performance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada Borsa İstanbul(BİST)'da ilk halka arzın şirketlerin finansal performanslarına etkisi incelenmiştir. Çalışma 2001-2013 dönemini kapsamakla birlikte veri olarak BİST' de 2002-2010 yılları arasında ilk halka arzı gerçekleşen 41 şirket ele alınmıştır. Belirtilen dönemlerde 76 ilk halka arz gerçekleşmiş olmasına rağmen bilanço yapıları farklı olan sigorta, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve banka gibi kuruluşlar kapsam dışında tutulmuştur. İlk halka arzın şirketlerin finansal performanslarına etkisini ölçmek için aktif karlılık,özsermaye karlılık, aktif devir hızı, net kar marjı ve faaliyet kar marjı oranları kullanılmıştır. Halka arzdan önceki yıl, arz yılı ve arzdan sonraki üç yılın finansal performansları karşılaştırılmış ve değişim istatistiksel göstergeler ve Wilxocson işaretli sıralar anlamlılık testi ile ölçülmüştür. Çalışmanın sonunda özellikle karlılık oranları ve faaliyet oranlarında arz öncesi yıla göre arz yılı ve sonraki üç yılda önemli derecede azalmalar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the impact of the initial public offering on companies' financial performance was investigated in İstanbul Stock Market. While the study covers between the years 2001-2013, data is from 41 companies, which were public offered to public between the years 2002-2010. During the indicated period even though 76 initial public offerings were done in İstanbul Stock Market, insurance companies, real estate companies and banks of their statement diversity. The return on assets, asset turnover, return on equity, net profit margin and operating profit margin ratios are used to measure effect of IPO on the financial performance. The year before IPO, is compared with the financial performance of the year of IPO and the year after ıpo, and the change in the operating performance is measured with statistical indicators and wilcoxon signed rank test. At the end of the study, it was concluded that there was significant decrease especially in profitability ratios in the IPO year and the following three years compared to the year before IPO.