Effectiveness of writing new words multiple times with their Turkish meanings technique for vocabulary retention in teaching English as a foreign language context with reference to teachers' reflections on this technique
İngilizce'nin yabancı dil olarak öğretiminde, kelimelerin Türkçe anlamları ile birkaç kez yazılması tekniğinin kelimelerin kalıcılığındaki etkililiği ve öğretmenlerin bu teknik hakkındaki görüşleri
  1. Tez No: 393462
  2. Yazar: HATİCE ÖZLEM ANADOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA NACİ KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kelime kalıcılığı, birkaç kez yazma, kelime, dil öğretimi değerlendirmesi, kelime testi, kelime öğretimi, vocabulary retention, writing multiple times, vocabulary, language assessment, vocabulary assessment, vocabulary teaching, questionnaire
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, 8. Sınıf İngilizce öğretimi esnasında kullanılan İngilizce kelimelerin Türkçe anlamları ile bir kaç defa yazdırılması tekniği ile bu kelimelerin hafızadaki kalıcılığı arasındaki ilişkiyi belirlemek ve Türkiye'nin değişik bölgelerindeki devlet okullarında çalışan İngilizce öğretmenlerinin bu kelime öğretim tekniği hakkındaki görüşlerini, araştırmacı tarafından oluşturulan bir öğretmen anketi ile toplayıp, sonuçları analiz etmektir. Çalışmaya katılan öğrenciler Ankara'da bir devlet okuluna devam eden ortaokul öğrencileridir. İki sınıftan toplam 80 öğrenci bu çalışmaya katılmıştır. Kelime öğrenimi ile uygulanan yöntem arasındaki ilişkiyi bulmak için, yarı deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. İlk olarak, iki sınıfın İngilizce dersi başarı puanlarının arasında istatistiksel açıdan manidar bir fark olup olmadığını saptamak için en son dönem İngilizce dersi başarı notu ortalamaları hesaplanmıştır. Aradaki farkın istatistiksel açıdan manidar olmadığı görüldükten sonra, iki sınıf homojen kabul edilmiştir. Daha sonra, sınıflar deney ve kontrol grupları olarak adlandırılmıştır. Deney grubundan kelime ezberlemeleri için kelimeleri anlamları ile bir kaç defa yazmaları, kontrol grubundan ise kelimelerin anlamlarını bulmaları ve kitaptaki kelime alıştırmalarını yaparak, kelimelerin geçtiği okuma metinlerini okumaları istenmiştir. Üç ayrı uygulamanın sonucunda, her iki sınıfa da aynı kelime sınavı uygulanmış ve sonuçları karşılaştırılmıştır. Sonuçlar SPSS 16.0 programı ile analiz edilmiştir. İki sınıf arasındaki fark t testine göre istatistiksel açıdan manidar değildir. Ayrıca, İngilizce öğretmenlerinin bu teknik hakkındaki görüşleri bir öğretmen anketi yardımıyla toplanmış ve sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims at investigating the relation between word retention and a teaching practice - writing target words multiple times with their Turkish meanings in 8th grade English teaching context with reference to perceptions of state schools teachers about this vocabulary teaching practice. A quasi experimental design was employed to find any relations, if any, between the treatment sessions and vocabulary retention. Students were divided into experimental and control groups according to their first term English grades. While experimental group was required to write target words multiple times with their meanings, control group was required to find the meanings themselves, do the vocabulary exercises in the book and read the reading passages which include target words in order to memorize them. After three different treatment sessions, a vocabulary quiz was applied to both classes as a post test. It was analyzed quantitatively. The data of the quiz was analyzed by independent t- test on SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 16.0. The findings have revealed that the common vocabulary teaching practice used is not very effective for long time vocabulary retention. Instead, students did not focus their attention wholly on the meanings, rather they focused on the writing session as they stated to the researcher in the feedback sessions after the treatment. Also, a teacher questionnaire was applied to 400 English teachers to gain an insight about their perceptions about the technique.