Hüseyin Hamdi'nin Dürrü'l-Masun adlı eseri (İnceleme-Metin)
It is the work of Huseyin Hamdi called Durru'l-Masun (Examination-Text)
- Tez No: 393470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER ŞENÖDEYİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şerh, Hüseyin Hamdi b. Seyyid Hüseyin, Şemseddin Sivasi, Şems-i Tebrizi, Dürrü'l-Masûn, Commentary, Huseyin Hamdi b. Seyyid Huseyin, Semseddin Sivasi, Shamsi Tabrizi, Durru'l-Masun
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada, Hüseyin Hamdi b. Seyyid Hüseyin'in Dürrü'l-Masûn adlı eseri incelenmektedir. Bu eser, Şems-i Tebrizi veya Şemseddin Sivasi'ye ait olan Bihamdillah derim Allah alıp aklımı zikrullah diye başlayan şiirin tasavvufi şerhidir. Yazar, diğer birçok tasavvufi şiir şerhinde de olduğu gibi tasavvufi terbiyenin yaygınlaştırılması amacıyla böyle bir eser kaleme almıştır. Çalışmanın giriş kısmında tasavvufi şiir şerh geleneği hakkında bilgi verilmektedir. İlk bölümde yazarın hayatı ve eserleri tanıtılmaktadır. İkinci bölümde şerhte yer alan tasavvufi konular tasnif edilerek incelenmiştir. Üçüncü bölüm sekiz nüshadan hareketle hazırlanan tenkitli metne tahsis edilmiştir. Sonuç bölümünde ise müellifin eserleri, tasavvufi konulara yaklaşımı ve şerhin metoduyla ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Ayrıca çalışmanın sonunda nüshaların ilk ve son varaklarının tıpkıbasımları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the work named Durru'l-Masun of Huseyin Hamdi b. Seyyid Hüseyin has been examined. This work is the commentary of the mystical poetry which is owned to Shamsi Tabrizi or Semseddin Sivasi, begins like this“Bihamdillah derim Allah alıp aklımı zikrullah”. The author, as in many other commentary of mystical poetry, has written such a work for dissamination of sufi training. The information has been given about the mystical tradition of poetry commentary. In the first part author's life and works are introduced. In the second part mystical subjects in the commentary were examinated by classification. The third section were allocated to critizing the text prepared in light of eight coppies. In the conclusion part it was evaluated the author's works, approaching the mystical subjects and the methods of commentary. Also at the end of the work it is located the first and the last facsimile copies of the pages.