İhracat, ekonomik büyüme ve patent başvuruları arasındaki ilişkiler: Türkiye örneği
Relationships between export, economic growth and patent applications: The case of Turkey
  1. Tez No: 393471
  2. Yazar: GÜRKAN BOZMA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT CAN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, İhracat, Patent Başvuruları, Vektör HataDüzeltme Modeli, Johansen Eşbütünleşme Testi, Economic Growth, Export, Patent Applications, Johansen Cointegration, VECM
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yeniliklerin, icatların ve ihracatın, ekonomik büyüme üzerindeki etkisi günümüze kadar tartışıla gelmiştir. Türkiye verilerine dayalı olarak yapılan bu çalışmanın amacı, 1988-2013 dönemi için gayri safi yurtiçi hâsıla, ihracat ve patent başvuruları verilerini kullanılarak ihracat, patent başvuruları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkileri incelemektir. Dolayısıyla bu ilişkiler Johansen Eşbütünleşme Testi ve Vektör Hata Düzeltme Modeli ile analiz edilmiştir. Johansen Eşbütünleşme testinden elde edilen sonuçlara göre serilerin eşbütünleşik olduğu tespit edilmiştir. Vektör Hata Düzeltme Modeli sonuçlarına göre uzun dönemde ihracat, ekonomik büyüme ve patent başvuruları arasında çift yönlü nedensellik ilişkileri tespit edilmiştir. Fakat ekonomik büyüme, ihracat ve patent başvuruları aralarında kısa dönem ilişkileri tespit edilememiştir. Çalışmanın sonucundan elde edilen bulgulara göre Türkiye'de incelenen dönemde patent başvurularının ihracatı uyardığı ve sonrasında ihracatında ekonomik büyüme uyardığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Impacts of innovations, inventions and export on economic growth has been debated until today. The aim of this research based on Turkey's data is to research relationships between patent applicatios, export on economic growth during the 1988-2013 period by using GDP, export and patent applications. Johansen Cointegration and VECM tests have been observed within the scope of this research. According to Johansen cointegration test variables are cointegrated. According to VECM there are long run bidirectional relationships between economic growth, export, and patent applications. However there is no short run relationship between variables. With respect to the findings, it may be suggested that patent applications stimulate export and then export stimulates economic growth.