Türkiye'de Ar-Ge harcamalarının firma karlılığına etkisi
Impact of R&D expenditures over firm profitability in Turkey
- Tez No: 393492
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ar-Ge harcamaları, Aktif karlılık, İmalat sanayi, Panel en küçük kareler yöntemi, R&D expenditures, Return on assests, Manufacturing industry, Panel least squares method
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Firmalar tarafından Ar-Ge faaliyetlerine yapılan harcamalar her geçen gün önem kazanmaktadır. Ar-Ge harcamalarının karlılık üzerindeki etkisinin belirlenmesi firmalar açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, 2010-2013 yılları arasında Borsa İstanbul (BİST)'e kayıtlı olan ve ilgili yıllar arasında kesintisiz Ar-Ge harcaması yapan 66 imalatçı firma analiz edilmiştir. Çalışmada, regresyon yöntemlerinden Panel En Küçük Kareler Yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda, Ar-Ge harcamalarının Aktif Karlılık (ROA) üzerindeki etkisini ölçmek için çoklu regresyon modeli kurulmuştur. Kurulan çoklu regresyon modelinde bağımsız değişken olarak Ar-Ge Harcamaları, Kaldıraç Oranları ve Firma Büyüklüğü değişkenleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, Türkiye'de Ar-Ge harcamalarının firma karlılığı üzerinde istatistiksel olarak pozitif yönlü ve anlamlı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu etki bir yıl gecikmeli olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca firmaların karlılığı üzerinde, kaldıraç oranı istatistiksel olarak negatif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahipken, firma büyüklüğünün istatistiksel olarak anlamsız bir etkiye sahip olduğunun sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of expenditures on R&D activities by firms has been increasing each passing day. To determine the effects of R&D expenditures on profitability is quite important for firms. In this study 66 manufacturing firms, registered to Istanbul Stock Exchange (ISE) between 2010 and 2013 and spending incessantly on R&D in relevant years, were analyzed. Also, Panel Least Squares regression method was used. In this context, a multiple regression model was established to measure the effect on Return Assets (ROA) of R&D expenditures. In the established multiple regression model R&D expenditures, leverage ratio and firm size variables were used as independent variables. As a result, it was determined that R&D expenditures in Turkey have statistically positive and meaningful effect on firm profitability. This effect came into being one year lagged. Also, it was seen that leverage ratio has statistically negative and meaningful effect on firm profitability, whereas firm size has statistically meaningless effect.