Bir kamu diplomasisi faaliyeti olarak dış yardımlar: Suriye örneği
Foreign aid as a public diplomacy activities: A case of Syria
- Tez No: 393493
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu diplomasisi, Yumuşak Güç, Smart güç, Suriye, Mülteci, Dış Yardım, Public diplomacy, soft power, smart power, Syria, refugee, foreign aid
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Kamu diplomasisi kavramının özünü teşkil eden kamudan, günümüzde kapalı karşıtı olan herkese açık kurum anlaşılırken, tarihsel olarak bunun tam tersi bir durum söz konusu olmuştur. Kamu diplomasisinin doğuşunda ise 18. asırdan bu yana gittikçe önem kazanmaya modernleşme süreci etkili olurken; terimin ortaya çıkışıyla diplomasi tarihi açısından da devletlerarası ilişkiler yeni boyut kazanmıştır. Askeri ve ekonomik güce dayalı sert güç anlayışı yerini ikna ve cazibeye dayalı yumuşak güce bırakmıştır. Bu bağlamda kamu diplomasisi, açısından iletişim, teknoloji, soysal ve siyasal alanda yaşanan gelişmelere uyum sağlamak amacıyla mevcut konjonktürün şartlarına uygun gelişimi göstermelidir. Bu şekilde uyum sağlamak ve uzun vadede olumlu algı yaratılması için, televizyon, radyo, internet ve soysal paylaşım siteleri gibi kısa vadede fayda sağlayabilecek araçlar da kullanılmaktadır. Bu sayede ülkeler arasındaki iletişimde ister uzun vadede ister kısa vadede olsun kamu diplomasisi faaliyetlerinin etkisi devam edecektir. AFAD, Türk Kızılay'ı, Kimse Yok Mu? ve İHH gibi kuruluşlarımız da sosyal yardımların toplanması ve dağıtılmasında ve yardım çalışmalarıyla kamu diplomasisi faaliyetlerinde etkin roller üstlenmiştir. Devlet ve STK işbirliğiyle gerçekleştirilen bu faaliyetler, teknik veya kalkınma yardımları olduğu gibi ekonomik veya siyasi amaçlı da olabilmektedir. Bu çerçevede Suriye'de yaşanan iç karışıklık sonucu Türkiye'ye sığınan yüzbinlerce Suriyelinin yanında olmuş ve onlara kapılarını açmıştır. Bütün bu iç karışıklık ve kriz ortamında Türkiye, her ne kadar insani, temelli yardım yapmış olsa da, bu yardımlar Türkiye'nin hem uluslararası arenada hem de yardım yaptığı toplumlar üzerinde başlı başına bir tanıtım faaliyetidir. Sorunun daha geniş çerçevede irdelenmesi ve kamu diplomasisi uygulamalarının daha etkin bir şekilde hayata geçirilmesiyle iki ülke toplumu arasında ikili ilişkilerin uzun vadede daha yumuşayarak düzenlenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The term public is the main element of public diplomacy frequently is used with the same meaning as public opinion. Nowadays from a point of understanding from public is the opposite expression general institution from historical point of view background is opposite. Since 18th century the term public diplomacy gained improving importance over liberty, progress of modernisation, history of politics and relations between countries gained new insights. Military and economical aspected power changed into a more attractive and more negotiable term called soft power. From the another point of view efficiency of public diplomacy work needs to correlate in the fields of communication, technology, society and politics. By doing so integration and positive long term affects could be possible. For making this positive effect countries make use of media, TV, radio and social media platforms to make short time effects. AFAD, Turkish Red Crescent, KimseYok Mu and İHH the association which took part on organising and distribution of aids. These actions made Turkey's position to a more respected position. İn recent years the civil wars going on in the middle eastern countries and with its consequences like refugees. In this respect the refugee problem of Syrians and the action taken by Turkey made a great impact over the people of Syria. In this context, it is clear that internal disturbances in Syria a result of Turkey in Syrian refugees who took refuge in Turkey, near the border had relied on hundreds of thousands of Syrians and has opened the door for them. Investigation within the larger context of the problem and is aimed to regulate currently agenda softened further in the long term bilateral relations between the two countries, society of the refugee issue, particularly the problems of the past with Syria by implementing a more efficient way of public diplomacy practices, especially foreign assistance in this regard.