Telekomünikasyon şirketlerinde özellikli muhasebe işlemlerinin TMS/TFRS kapsamında incelenmesi
Investigation of specific accounting transactions as part of TAS/TFRS in telecommunications companies
  1. Tez No: 393491
  2. Yazar: OĞUZ YUSUF ATASEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL GEREKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Telekomünikasyon Sektörü, Hasılat, Maddi Duran Varlıklar, Maddi Olmayan Duran Varlıklar, Telecommunications Sector, Revenue, Property, Plant and Equipment, Intangible Assets
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı, telekomünikasyon sektöründeki şirketlerine ilişkin özellikli bazı konuların Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları çerçevesinde ele alınarak, örnek uygulamalarla birlikte yapılması gereken muhasebe kayıtları hakkında öneriler sunmaktır. Bu amaca yönelik, yapılan çalışmada telekomünikasyon kavramı üzerinde durulmuş, telekomünikasyon sektörünün dünyada ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi, bu sektördeki hizmetler ve Türkiye'deki ilgili sektörün yapısı hakkında bilgilere yer verilmiştir. Dünyadaki öncü telekomünikasyon kuruluşlarına da yer verilen çalışmada esas olarak telekomünikasyon şirketleri için hesap planı tanımlamasında bulunulmuş ve bu doğrultuda sektör açısından özellik arz eden hasılat, maddi ve maddi olmayan duran varlık konuları örnek uygulamalar eşliğinde TMS ve TFRS uygulamaları kapsamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to provide some suggestions about necessary with sample application by taking specific accounting transactions related to companies in the telecommunications sector in accordance within the framework of Turkey Accounting and Financial Reporting Standards. For this purpose, the study has focused on telecommunications notion, also including information about historical development of telecommunications sector in the world and Turkey, services in telecommunications sector and the structure of the telecommunications sector in Turkey. In this study the World's leading telecommunications institutions examined and substantially defined chart of accounting for telecommunications companies and in this respect telecommunications companies of specific accounting transactions is revenue, property, plant and equipment, intangible assets by taking accompanied by samples within the scope of TMS and TFRS.