İlköğretim okulu yöneticilerinin otantik liderlik düzeylerinin yaşam doyumları ve aileden algılanan sosyal destek algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between the elemantary school administrators' authentic leadership features, life satisfaction and perceived social support from the family
  1. Tez No: 393530
  2. Yazar: BETÜL KIRHALLI GÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ZEKİ ILGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul yöneticisi, otantik liderlik, yaşam doyumu, aileden algılanan sosyal destek algısı, School administrator, authentic leadership, life satisfaction, perceived social support from the family
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada okul yöneticilerinin otantik liderlik özellikleri ile yaşam doyumu ve aileden algılanan sosyal destek algısı arasındaki ilişkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma verileri, İstanbul ili Avrupa yakası Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel/ resmi okullarında görevli okul yöneticilerinden toplanmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya toplam 175 yönetici katılmıştır. Araştırmada veriler; Kişisel Bilgi Formu, Otantik Liderlik Ölçeği, Algılanan Aile Desteği Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda, Otantik Liderlik, Yaşam Doyumu ve Aileden Algılanan Sosyal Destek Algısı ile cinsiyet, yaş, çalışma yılı, yöneticilik kıdemi, kurum kıdemi ve eğitim durumları değişkenleri ile aralarında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Aileden Algılanan Sosyal Destek Algısı ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Kadın okul yöneticilerin erkek yöneticilere göre aileden algıladıkları sosyal destek daha yüksek çıkmıştır. Bunun dışında; Otantik Liderlik ile Yaşam Doyumu ve Aileden Algılanan Sosyal Destek Algısı arasında pozitif yönde anlamlı ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır. Otantik Liderlik ve Yaşam Doyumu arasında orta derecede pozitif yönde anlamlı ilişki görülmüştür. Otantik Liderlik ve Aileden Algılanan Sosyal Destek Algısı arasında düşük derecede pozitif yönde anlamlı ilişki görülmüştür. Yaşam Doyumu ve Aileden Algılanan Sosyal Destek Algısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, analyzing the relationship between the school administrators' authentic leadership features, life satisfaction and perceived social support from the family is aimed. The data is collected from the school administrators who work in private/public schools in the Küçükçekmece province of Istanbul. In this study screening model is used. The total number of the participants is 175. The data is gathered through the Personal Information Sheet, Authentic Leadership Scale, Perceived Social Support from the Family Scale and Life Satisfaction Scale. According to this study, it is found that there isn't any meaningful relationship between the Authentic Leadership Features, Life Satisfaction, Perceived Social Support from the Family and gender, age, work experience, administration experience, total years of experience in the same institution and educational status. The only meaningful relationship found is between the perceived social support from the family and gender. According to the findings, female school administrators perceive more social support from their families compared to their male counterparts. Besides, it is found that there is a moderate positive correlation between the Authentic Leadership Features and Life Satisfaction; and a low-level positive correlation between the Authentic Leadership Features and. There is also a positive correlation between Life Satisfaction and Perceived Social Support from the Family.