Türkiye'de siyasal sistemdeki rolü ve etkileri bakımından sivil toplum kuruluşları: 2011 sonrası dönemde TÜSİAD, TUSKON ve MÜSİAD örnekleri
Non-governmental organizations in Turkey in respect to their roles and effects in political system: Case of TÜSİAD, TUSKON and MÜSİAD in post-2011 era
  1. Tez No: 393661
  2. Yazar: AYŞE KOCABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KÖSECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Political Science, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, Demokratikleşme, Siyasal Katılım, Kutuplaşma, Non-governmental Organizations, Democratization, Political Participation, Polarization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Günümüzde, demokratik sistemin gelişimiyle birlikte sivil toplumun ve örgütlü yapılarının gelişmekte olduğu görülmektedir. Sivil toplumun gelişimi, demokrasinin yerleşmesinde önemli göstergelerden olduğu gibi, sağlıklı işleyebilmesi ve sürdürülebilmesi için kontrol-denge mekanizmasını güçlendirmektedir. Özellikle ekonomik odaklı sivil toplum örgütlerinin, dünyada ve ülkemizde tarihsel süreçte demokrasinin taşıyıcısı oldukları bilinmektedir. Çalışmada öncelikle, ülkemizdeki sivil toplum ve demokrasi kavramlarının nasıl algılandığı ve hangi şartlarda gelişim süreci gösterdiği ortaya konulmaktadır. Gelişmekte olan bir demokrasiye ve zayıf bir sivil topluma sahip olduğumuz düşünüldüğünde, demokrasinin sigortası olarak kodlanan sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte nasıl rol aldıkları ve politikalar üzerindeki etkilerinin araştırılması önemi dolayısıyla bu çalışmada amaçlanmıştır. Çalışmanın çıkış noktasını oluşturan bu konuyla ilgili, son on yılda toplumsal ve siyasal hayatımızı etkileyen önemli olaylar çerçevesinde iktidar ve muhalefet partilerinin görüşleri ve tutumları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerden yola çıkarak Türkiye'nin en önemli politika belirleyicileri arasında olan işadamları derneklerinden TÜSİAD, TUSKON ve MÜSİAD'ın, kamuoyunu ve siyaseti yakından ilgilendiren olayların yaşandığı dönemde, söylem ve tutumları ortaya konarak, sivil toplum kuruluşu olma yönleriyle rol ve etkilerinin ne olduğu görülmeye çalışılmıştır. Ayrıca, bu bölümde yer alan, sivil toplumun ve demokrasinin temellerini oluşturan kavramlar ve çalışmada incelenen örnek olaylarla ilgili soruların yöneltildiği mülakatların değerlendirilmesi yapılarak, demokratik sistem içinde ekonomik odaklı sivil toplum örgütlerinin söylem ve faaliyetlerde bulundukları ancak, toplumun beklediği düzeyde etkin olamadıkları kanaatini kuvvetlendiren bir sonuca ulaşılmıştır. TÜSİAD ve TUSKON'un demokrasi, sivil toplum ve siyasal katılım kavramlarıyla örtüşen yaklaşımları gözlemlenirken, MÜSİAD'ın bazı durumlarda bu kavramlarla çelişen yaklaşımları olduğu ortaya çıkmıştır. TÜSİAD ve TUSKON toplumsal ve siyasal olaylarda yaklaşım tarzıyla ve mevcut politikalarla ilgili eleştirilerini kamuoyuyla açıkça paylaştığı, MÜSİAD'ın ise hiçbir politikayı eleştirmediği ve kamuoyunda tartışılan problemlere katılmadığı bulgular ışığında ulaşılabilen sonuçlar olmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it is seen that non-governmental organizations and organized society open out depending on progressing democratic system. Progressing of civil society strengthens check-balance mechanism for standing and sustainability of democracy. So it is one of important indicators of establishing democracy. It is known that, especially economic-based non-governmental organizations are support of democracy in Turkey and in the world in the historical process. In the study, firstly, it is proved that how concepts of civil society and democracy are perceived and which conditions they progress in Turkey. When it is considered that we have a developing democracy and weak civil society understanding, it is important to know how non-governmental organizations as assurance of democracy act in this process and how they affect policies. By virtue of this importance, in this study it is aimed to find the effects and acting of Non-governmental organizations. About this subject that is starting point of the study, attitudes and thoughts of the ruling party and the opposition parties on important issues which affected social and political sphere in last ten years were reviewed. On the basis of this review, it is aimed to see what the roles and effects of TÜSİAD, TUSKON and MÜSİAD as three of the most important policy makers of Turkey by presenting their discourses and attitudes when important events become for public and politics. Besides, in the study it is obtained as a result that economic-based non-governmental organizations react to social events/issues verbally and factually, but their effects are poor when compare to societies expectation. Interviews which were realized for this study and were asked about cases in the study were benefited to get the results. While observing approaches of TÜSİAD and TUSKON coincide with the concepts of democracy, civil society and political participation; it is appeared that approach of MÜSİAD contradicts with these concepts from time to time. As the basic results it is seen that TÜSİAD and TUSKON present their manner of approaching clearly with public opinion about existing policies and MÜSİAD does not criticize any policies and does not attend the discussions on social problems.