Kentleşme ve suç ilişkisi; Çocuk suçlular üzerine bir araştırma
The relationship between urbanization and crime: A reserch on juvanile crime, a masters thesis
- Tez No: 393665
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KÖSECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Suç, Kentleşme ve Suç İlişkisi, Kentlileşme, Urbanization, Crime, The relationship between urbanization and crime, Urbanize
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kentleşme sürecinin bilimsel temellere oturmadan uygulanması, beraberinde çarpık kentleşmeyi getirecektir. Bunun yaratacağı sonuçlardan birisi, belki de en önemlisi suç oranlarında yaşanacak yükselmedir. Kent kırsallarına gerekli hizmetlerin götürülememesi, kontrolsüz veya kontrolün çok az olduğu kırsal bölgelerin ortaya çıkması, kırsal bölgelerin gerek eğitim, gerekse sosyal ihtiyaçlarının karşılanabilmesinde yaşanan yetersizlikler, zaten ekonomik anlamda ciddi sıkıntı çeken kırsal bölge insanlarını suça yöneltebilmektedir. Çarpık kentleşmenin en büyük sıkıntısını, bölgede doğan ve büyüyen çocuklar ve gençler çekmektedir. Yetişme çağında olumlu veya olumsuz etkilenmelere çok açık olan bu kesim, sosyal çevrenin etkisi ile suça daha fazla yatkın şekilde büyümek zorunda kalmaktadırlar. Geleceğin en büyük güvencesi olan çocuklar ve gençler açısından kentlerin, suçun oluşmasına etki eden faktörlerinin araştırılması, konunun önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, kentleşme ve suç arasındaki ilişkiyi ortaya koymak, özellikle çocuk suçlu/hükümlüler üzerinde kentleşmeden kaynaklı suça yönelme ilişkisini belirlemeye çalışmaktır. Bu amaç doğrultusunda cezaevi personeli ve çocuk suçlu/hükümlülerle çalışma yapılmış, var olan durum ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak çocuk suçlu/hükümlülerin büyük çoğunluğunun birden fazla kez cezaevine girip çıktığı, yine büyük bir çoğunluğunda madde bağımlılığı olduğu, eğitim seviyelerinin çok düşük olduğu, yetişme evrelerinde ekonomik ve sosyal anlamda gelişmemiş çevrelerde büyüdükleri tespit edilmiştir.“Gelecek”hayali olmayan, suçu alışkanlık haline getirmiş olan çocuk suçlu/hükümlülerin varlığı, bu konuda ciddi adımların atılması gerekliliğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The application of Urbanization Proses without putting them on any scientific basis will bring about unplanned city formation. One of the results that will be borne out of it and which probably the most important one isssthe rise in the crime rate. Not providing the relevant services, the information of the uncontrolled or less controlled rural areas, the insufficiencies faced during the provision of social needss (necessities) forces the people of the urban areas already facing serious economic problems to crime. The biggest problems of unplanned urbanization is faced by the children and youth born and grown in the region. This group which is susceptible to positive or negative effects because of the social circle/environment they have to grown up with more prorensity for crime for children and youth point of view who are the biggest security fort he future, it is important to research the factors that are effective in the creation/formation of crime. The basic purpose of this study is to show/prove the relationship between Urbanization and crime, especially to determine the relationship between the propensity to crime emanating from the effect of Urbanization. To this effect, a study has been done on the prison personel and Juvenile delinquent/ prisoners and the relationship has been shown. As a consequence a big number of juvenile deling went/young criminals were found to have entered the prison or asylum a number of times and a majority of them were found to be dug addicts having low education level had grown up in orphanase, in environments with very low or undeveloped economic and social environments. The study shows that some serious stepss need to be taken for these juvenile delinquent/child criminals who have no future plan and have become addicted to crime.