Ziya Aydıntan'ın hayatı, eserleri ve gitar eğitimine katkıları
Ziya Aydıntan's life, works and contributions to guitar education
- Tez No: 393674
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DENİZ AYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Ziya Aydıntan, Klasik Gitar, Gitar Eğitimi, Klasik Gitar Tarihi, Ziya Aydıntan, Classical Guitar, Guitar Education, Classical Guitar History
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırma, müzik alanında pek çok çalışması bulunan Ziya Aydıntan'ın hayatına ilişkin bilgilerin elde edilmesi, gitar eserlerinin tespit edilip incelenmesi ve gitar eğitimine yapmış olduğu katkıların ortaya çıkarılması amacını taşımaktadır. Araştırma betimsel bir çalışmadır. Bu çalışmaya yönelik bilgilerin elde edilmesinde kaynak taraması ve görüşme yönteminden yararlanılmıştır. Kaynak taraması yöntemiyle elde edilen bilgi ve belgelerin temelini Ziya Aydıntan'ın eserleri oluşturmaktadır. Buna ek olarak Aydıntan hakkındaki çalışmalardan ve konuyla bağlantılı olan eserlerden de yararlanılmıştır. Konuya ilişkin bilgi ve belgelere erişebilmek için bazı görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler, Ziya Aydıntan'ın yakınları, Aydıntan'ın yakınları tarafından önerilen kişiler ve o döneme ilişkin belgelerde yer alan kişilerle yapılmıştır. Yapılan görüşmeler ve kaynak taraması neticesinde araştırmanın konusuna yönelik bilgiler edinilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bilgi ve belgeler yorumlanarak Aydıntan hakkında detaylı bir biyografi oluşturulmuş, gitar eğitimine yapmış olduğu katkılar ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Aydıntan'ın eserleri incelenmiş, bu inceleme neticesinde ortaya çıkan bulgulara dayanarak bir takım öneriler sunulmuştur. Araştırma neticesinde, Ziya Aydıntan'ın yazmış olduğu kitaplarla, bestelediği gitar eserleriyle, yetiştirdiği öğrencilerle ve kurmuş olduğu“Gitar Severler Derneği”ile klasik gitar eğitimine büyük katkıları olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims at acquiring the information related to ZiyaAydıntan who has many Works in the branch of music; detecting and examining his guitar Works and uncovering the contributions he made to guitar method. This is a descriptive research. Literature review and interview techniques are used in getting the information intended for this study. The information and documents acquired by literature review method are based on the works of ZiyaAydıntan. Additionally the studies about Aydıntan and works of art related to the topic are also made use of. In order to gain access to the information and documents regarding the topic, some interviews have been conducted and the interviews have been arranged with his relatives and with the people who took place in the documents that are related to the period. As a result of literature reviews and interviews, information regarding the topic has been acquired. A detailed biography of Aydıntan has been formed and his contributions to guitar method are uncovered by interpreting the documents and the information that has been obtained. His works have been examined and also some suggestions have been made which are based on the findings about him. Consequently, it is inferred from the research that Aydıntanmade great contributions to classical guitar education with the books he published, works of art that he composed, the students he educated and“Guitar Lovers Organization”- founder of which is himself-.