Global altın fiyatlarının modellenmesi ve tahmini
Modeling and forecasting of global gold prices
- Tez No: 393681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SARAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Global Altın Fiyatlarının Tahmini, ARDL, Toda-Yamamoto, Nedensellik, Forecasting of Global Gold Prices, ARDL, Toda-Yamamoto Causality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Binlerce yıldır değerini koruyan ve önemi ile birlikte kıymetini de sürekli arttıran altın tarih boyunca zenginliğin sembolü olmuştur. Eski çağlarda genellikle para yapımında ve ödeme aracı olarak kullanılsa da günümüzde kuyumculuk ve hızla artan endüstriyel kullanımına ilaveten bir yatırım aracı olarak önemini her geçen gün arttırmaktadır. Çalışma ile son yıllarda finansal krizlerin de etkisiyle yüksek oranda artış gösteren altın fiyatlarını etkileyen dinamiklerin araştırılması ve altın fiyatını açıklayabilecek bir tahmin modelinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Son yıllarda yaşanan küresel ve bölgesel krizler, ekonomik ve siyasal belirsizlikler, bono, tahvil, fon, döviz gibi alternatif yatırım araçlarına karşı olan güveni azaltsa da altın güvenli liman özelliği ile daha fazla tercih edilen bir yatırım aracı olarak cazibesini arttırmaya devam etmektedir. Ülkemiz için olduğu kadar global anlamda bireyler ve finansal kurumlar için de oldukça önemli bir yatırım aracı olan altın, konuya Merkez Bankaları ve devletler ölçeğinde bakıldığında ülke parasının ve varlıklarının değerini korumada vazgeçilmez bir yere sahiptir. Tüm bunlar insanlık için ekonomik açıdan hayati öneme sahip altın fiyatlarının tahmin edilmesini çok daha önemli bir hale getirmektedir. Çalışma ile son yıllarda finansal krizlerin de etkisiyle yüksek oranda artış gösteren altın fiyatlarını etkileyen dinamiklerin araştırılması ve altın fiyatını ekonometri modeli ile açıklayabilecek bir tahmin modelinin ortaya konması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gold has been a symbol of wealth for thousands of years while protecting its value and increasing importance throughout history. Today its importance as an investment vehicle in addition to jewelry and industrial use is increasing rapidly with each passing day although as often used to making money and paying agent in ancient times. With this study, investigating the dynamics affecting the price of gold that showing a high rate of increase in the impact of the financial crisis in recent years and aims to demonstrate the impact of a predictive model to explain the gold price. Global and regional crises in recent years, economic and political uncertainties, mutual funds, bonds, funds, trust towards alternative investment vehicles such as currency diminishes gold more as a preferred investment vehicle with the safe harbor property continues to increase its appeal. Gold is a considerable investment agent for our country, as well as for the global sense, for individuals and financial institutions also when referring to the Central Bank and government scale issues to protect the value of their currencies and asset also has an indispensable place. All of these make the estimation of gold prices much more important for humanity that's economically vital. With this study is intended to demonstrate a prediction model which investigates of the dynamics the surge in gold prices that has been affecting of the financial crisis in recent years and providing an econometric model that explains high rate gold prices.