Batılılaşma sürecinde Darüşşafakalı ressamların resimlerinde üslup analizi
Stylistic analysis of the painting of painters Darüşşafaka in the westernization process
- Tez No: 393711
 - Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA GÜNDOĞDU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
 - Anahtar Kelimeler: Batılılaşma, Darüşşafaka, Resim, Primitif, Foto-Yorumcu, Westernization, Darüşşafaka, Picture, Primitive, Photo-Commentator
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sakarya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 233
Özet
Türk resim sanatı, Orta Asya'dan başlayarak, Anadolu'ya kadar çok geniş coğrafyada, çeşitli kültürlerin etkileşimleriyle şekillenmiştir. Hun, Göktürk ve Uygurları takiben Karahanlı ve Gazneli dönemlerinde kendine özgü bir kimlik kazanan Türk resmi, çeşitli kültürlerden aldığı etkilerle Anadolu'ya taşınmıştır. Selçuklu döneminde hazırlanan minyatürler, Orta Asya resim geleneğinin sentezi şeklinde, Osmanlı minyatür sanatı için temel oluşturmuştur. Özünde geçmişin kültürel izlerini taşımış, bu birikimlerle süreklilik halinde tüm evrelerini tamamlayarak ve minyatür geleneğinden uzaklaşarak XVIII. yüzyıla kadar gelişimini sürdürmüştür. Bu yüzyılda yavaş yavaş Batı kültürüne özgü yaklaşımların başlaması, Batılı resim anlayışında da birtakım çözülmeleri beraberinde getirmiştir. Böylece yüzyılın ikinci yarısından itibaren minyatür, yerini büyük ölçüde duvar resimlerine bırakmış, XIX. yüzyılda ise bu devinim, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelere bağlı olarak, yeni bir sanat dilinin oluşumunu zorunlu hale getirmiştir. XIX. yüzyıl sonlarına gelindiğinde ise Batılı anlamda tuval resmine geçiş başlamıştır. Türk resim sanatının yeni bir aşamaya dönüştüğü XIX. yüzyılın ikinci yarısında, Asker Ressamların etkinliklerini sürdürdüğü yıllarda faaliyet gösteren bir diğer ekol de Darüşşafakalı Ressamlar grubudur.“Türk Primitifleri”,“Foto-Yorumcular”,“I. Kuşak Türk Ressamları”,“Türk İptidaileri”ve“Öğrenci Ressam Kuşağı”olarak da anılan grubun içerisinde yer alan Darüşşafakalılar, çağdaş Türk resminin tanıtılıp yaygınlaşmasına olanak sağlayarak, her şeyden önce minyatür geleneğinden sıyrılıp Batı görüş ve tekniğine geçişin öncüsü olmuşlardır. Bu grubun üyeleri aynı zamanda Türk resminde, daha sonraki kuşakların sanat anlayışlarını etkilemeleri açısından önemli bir konuma sahip olmuşlar ve ortak bir üslubun yerleşmesine katkıda bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Turkish painting art, starting from Central Asia to Anatolia in the vast area has been shaped by the interaction of various cultures. Hun, Göktürk and Uyghurs following the Karakhanid and Ghaznavid periods, winning identity of its own Turkish picture, has been moved to Anatolia with the impact it has received from various cultures. Seljuks miniatures that we have come across, as a synthesis of Central Asian painting tradition has created a foundation for Ottoman art of miniature. In essence, the cultural traces of the past, and moving away from completing all the stages in the miniature tradition and continuity with this development and XVIIIth century continued to grow. In this century, the start of the slowly approach unique to Western culture, has brought in some resolved in the Western image understanding. Thus, since the second half of the century miniature, where the left to a large extent wall paintings, in XIXth century this motion, due to advances in science and technology fields by moving quickly, it has necessitated the formation of a new artistic language. By the end of the XIXth century, began the transition to canvas sense to point the Western picture. Turkish art in the second half of the XIXth century turned into a new phase, another school in Darüşşafaka the effectiveness of military active in the year in which the artist is a group of painters.“The Turkish Primitives”,“Photo-Commentators”,“First-Generation Turkish Painters”,“Turkish Iptidai”and“Student Generation of Painters”is referred to as the group, which is located within Darüşşafakalı, allowing it to be introduced and spread by contemporary Turkish painting, first of all the miniature tradition and Western views and have been in the vanguard of the transition to the technique. Members of this group also in Turkish painting, later generations of art without affecting their understanding was an important location in terms of and have contributed to the settlement of a common style without affecting their understanding was an important location in terms of and have contributed to the settlement of a common style.