The relationship between working capital management and corporate performance:Evidence from Turkey
Çalışma sermayesi yönetimi ve kurumsal performans arasındaki ilişki: Türkiye örneği
- Tez No: 393747
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SELÇUK DİZKIRICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Working Capital Management, Profitability, Trading Firms, Istanbul Stock Exchange, Corporate Performance
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Firmaların kısa dönemdeki yatırımlarını ifade eden çalışma sermayesinin toplam aktifler içerisindeki payı ve firma kârlılığı üzerindeki etkisi önemli boyutlardadır. Çalışma sermayesinin yönetimi firmanın başarı veya başarısızlığı için hayati önem taşımaktadır. Çünkü fazla ya da yetersiz çalışma sermayesi düzeyleri herhangi bir işletme için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Yetersiz çalışma sermayesi karlılıkta azalmaya neden olabilir ve hatta faaliyetlerin sürdürülebilmesinde başarısızlığa yol açar. Ayrıca fazla çalışma sermayesi firmanın karlılığını azaltabilir ve atıl durumda kalmaması gereken çalışma sermayesi düzeyi işletmelerin düzgün çalışmasını sağlamak için çok hayati önem taşımaktadır. Literatürde karlılık ve çalışma sermayesi yönetimi arasındaki ilişki hakkında farklı ülkeler üzerine yapılmış çeşitli çalışmalar vardır. Ayrıca Türkiye'de de çalışma sermayesi yönetimi konusunda çeşitli çalışmalar yapılmıştır ancak ticaret firmalarının kurumsal performansı üzerindeki etkisine gerekli önem verilmiş değildir. Bu nedenle çalışmada, çalışma sermayesi yönetimi bileşenleri ile firmaların karlılıkları arasındaki ilişki Borsa İstanbul Ticaret Endeksi'nde faaliyet gösteren seçilmiş işletmelerden alınan ikincil veriler kullanılarak regresyon analizi ile araştırılmaktadır. Anahtar kelimler: Çalışma Sermayesi Yönetimi, Kârlılık, Ticaret Firmaları, Borsa İstanbul, Kurumsal Performans.
Özet (Çeviri)
Working capital means the short term investment of a firm and represents the main share of items on a firm's balance sheet hence its impact on the firm's profitability is quite important. Working capital management is vital for the firm's success or failure because excessive and insufficient working capital levels are negative for any business enterprise. Insufficient working capital may cause a decrease in profitability moreover it leads to failure in sustaining the activities. Additionally excessive working capital creates idle cash which can reduce the profitability of the firm that adequate working capital is very vital to maintain smooth running of any company. Several studies about the relationship between profitability and working capital management from various countries exist in the literature also various studies about working capital management from Turkey have been done but its effect on corporate performance of trading firms has not been given due attention. Hence; this study, which is based on secondary data acquired from Istanbul Stock Exchange Trade Index, is finalized with an attempt to investigate the relationship between working capital management components and profitability of the firms by using regression analysis.