Kuvâ-yı Milliyecilikten valiliğe: İbrahim Ethem Akıncı
National forces from the governer: İbrahi̇m Ethem Akıncı
  1. Tez No: 393765
  2. Yazar: İSMAİL OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: İbrahim Ethem Akıncı, Kuva-yı Milliye, Milli Mücadele, Demirci Akıncıları, Kaymakam, Vali, İbrahim Ethem Akıncı, National Forces (Kuva-yı Milliye), National Struggle, Raiders of Demirci Town (Demirci Akıncıları), district governor, the Governer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 432
Özet
Çalışmada bir Kuva-yı Milliyecinin Batı Anadolu'daki faaliyetlerini ortaya çıkarmak; Demirci Akıncıları'nın etkinlik ve faaliyetlerini ortaya koymak; Türkiye Devleti'nin ilk kaymakam ve valilerinden olan İbrahim Ethem'in şahsında 1923-1950 dönemini incelemek; Kurtuluş Savaşı yıllarında ve Cumhuriyet döneminde önemli bir isim olan İbrahim Ethem Akıncı üzerine bir biyografi çalışması yapmak amaçlanmıştır. Hukukçu, idareci ve Kuva-yı Milliye önderlerinden olan İbrahim Ethem Akıncı üzerine bir biyografi çalışmasıdır. Vilayet memurluğundan başlayıp, öğretmenlik, gazete muhabirliği, nahiye müdürlüğü, avukatlık, kaymakamlık, valilik ve milletvekili aday adaylığı ile sona eren altmış bir yıllık bir hayat incelenmiştir. Çalışmada bir Kuva-yı Milliyecinin Batı Anadolu'da Demirci Akıncıları adı altındaki etkinlik ve faaliyetleri ortaya konulmuştur. İbrahim Ethem Akıncı modern bir eğitim almış ve eğitim hayatını oldukça başarılı bir biçimde tamamlamıştır. Bir dönemin kapanıp yeni bir dönemin açıldığı bir zamanda siyasal, sosyal ve kültürel etkenleri doğru ve başarılı bir biçimde yönetmiştir. Milli mücadelede vatan savunmasında sivil bir kaymakam olarak korkusuzca görev almış ve öncülük yapmıştır. Batı Anadolu bütünüyle teslim olup işgal altına girerken o, yanındakilerle teslim olmayı düşünmemiştir. Zorlu koşullar karşısında takip ettiği strateji ile mücadele ruhunu inançla sürdürmüştür. İşgal ordusu çekilirken Balıkesir ve ilçelerinin yağmalanmamasını ve yakılmamasını ustaca bir taktik ile sağlamıştır. Görev yaptığı yerlerde bir idareci olarak; halkla iç içe olmuş; sorumluluk bölgesini yakından tanımak, sorunları yerinde görmek ve yönetim ile halk arasında güçlü bir bağı kurmak için yaptığı çalışmalarla sorunların üstesinden gelmeyi bilmiş, sorunların kalıcı bir şekilde çözülmesi yolunda adımlar atmıştır. İdareciliği bir yaşam biçimi olarak görmüştür.
Özet (Çeviri)
A purpose of this study was to reveal the Nationalist Forces activities in the Western Anatolia with is to determine the efficacy and activities of Raiders of Demirci Town“Demirci Akıncıları”. İbrahim Ethem Akıncı was one of the first the district governor and the governor of the Republic of Turkey, who was an important figure in the War of Independence and the Republican of Turkish period. A purpose of this study was to investigate the 1923-1950 period in his person. In this study was demonstrated a biography of Ibrahim Ethem Akıncı, lawyers and administrators with an identity, one of the leader of the National Forces. This study was tried to be examined his 61 years of life. He worked as clerk, teacher, newspaper reporter, township directorate, township manager, advocate, district governor, the governor and deputy of the parliamentary candidate's candidacy. In this study was revealed the efficacy and activities one of the Nationalist Forces in the Western Anatolia (Balıkesir, Soma, Kırkağaç, Kınık, Bergama, Akhisar, Savaştepe, Sındırgı, Demirci, Gördes, Simav, Kula, Selendi et al., Location), was named of Raiders of Demirci Town“Demirci Akıncıları”. He graduated from the modern schools his education throughout and completed training in a very successful manner. He has managed correctly and successfully political, social and cultural factors in a new area, it was opened when previous period was closed. He took part in the national struggle as the district governor and fearlessly in defense of the homeland. While western Anatolia was occupied by completely delivered, he was never thinking of surrender to the enemy with under his command. He continued to fight in a faithful manner. There was his a strategy followed in difficult conditions. Because he provided with a masterful tactics to, he was not allow on fire and plunder by fleeing army of occupation of Balıkesir and its districts. He was always next to the public places where he served, as an administrator. So he acquainted his area of responsibility, he formed a strong bond between people and government and solved the problem in a permanent way. He saw the manager as a way of life.