The bread and the cross: An empirical analysis of religious discrimination in the Egyptian labor market
Ekmek ve haç: Mısır iş gücü piyasasındaki din temelli ayrımcılığının ampirik analizi
- Tez No: 393787
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. ABDURRAHMAN AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Din ayrımcılığı, işçi piyasası, Mısır, Maaş ayrımcılığı, azınlık hakları
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Mısır işgücü piyasasındaki Hristiyanlar ayrımcılığa maruz kalıyor mu? Son bir kaç yılda,iş gücü piyasasındaki din temelli ayrımcılık; hükümetler, Hristiyan aktivistler ve uluslararası gözlemciler tarafından tartışma konusu haline gelmiştir. Fakat, bugüne kadar tartışmayı geliştirecek, konuyla ilgili tarafsız kanıtlar sunacak ampirik bir çalışma henüz yapılmamıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada biz maaşlar, ayni haklar, çalışma koşulları ve farklı iş kollarına erişim bağlamında bu konuyu ampirik olarak inceledik. Mısır İşgücü piyasası anketini kullanarak farklı ekonometrik tekniklerle incelemelerde bulunduk. En küçük karelere metodu, propensity score eşleme, Oaxaca – Blinder ayrıştırma ve logit metodlarını kullanarak ayrımcılığın boyutlarını ve kapsamını ortaya çıkarmaya çalıştık. Sonuçlarımız gösterdi ki, Hristiyanlar; maaş, ayni haklar ve çalışma koşulları bağlamında herhangi bir ayrımcılıkla karşı karşıya kalmıyorlar. Fakat Hristiyanların, maaşlı işler bulmakta, özellikle devlet memurluğu bağlamında dezvantajlı olduğunu gösterdik. Bu sonuçlar, ayrımcılığın hangi bağlamda yer aldığı, tanımlanması ve konu ile ilgili politika önerileri oluşturulması için ayrımcılık tartışmasına ampirik katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Do Christians face discrimination in the Egyptian labor market? In the last few years, religious discrimination in the Egyptian labor market has been an ongoing debate between the Egyptian government, Christian activists, and international observers. Yet, no systemic empirical study of the issue was provided to enrich the debate with concrete objective evidence. As a result, this paper aims at filling this gap by empirically examining religious discrimination in wages, receipt of non-pecuniary benefits, working conditions, and access to different tracks of employment. Using recent data from the Egyptian Labor Market Panel Survey (ELMPS 2012), this study employs a set of econometric techniques including OLS regression analysis, propensity score matching, Oaxaca-Blinder decomposition, and probit models to determine the forms and extent of religious discrimination in the labor market. Our findings suggest that Christians do not face discrimination in wages, receipt of job's non-pecuniary benefits, and working conditions. However, Christians have a disadvantage in access to wage employment in general, and government employment in particular, proposing religious discrimination as a possible explanation. These results enlighten the debate by defining the areas where discrimination is taking place and policies are needed.