Intervention on digital printers: A graphic design method
Dijital yazıcılara müdahale: Bir grafik tasarım metodu
  1. Tez No: 393801
  2. Yazar: DORUK TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ONUR FATİH YAZICIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: graphic design, printing, intervention, unique, chance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Matbaa kültürü bilgisayar verisinin bir temsili haline geldi. Dijital matbaanın getirdiği pratik çözümler ile , basılı malzemenin takdiri ve görsel estetiğe verilen önem kayboldu. Bu pratik çözümler kullanışlı olsalar da, dijital matbaanın sağladığı bazı fırsatlar göz ardı ediliyordu. Basılı malzemeler ve grafik tasarım arasındaki bu uzak ve yavaş yavaş kopan ilişki, bu tezde sorgulanacaktır. Bu deneyde, dijital matbaanın sağladığı fırsatlar, grafik tasarım üzerinde durularak araştırılacaktır. 'Control Print' adlı, matbaa kültürünü ve dijital matbaada insan elini inceleteyen bir deneyde kullanılan metodlar değerlendirilecektir. Deneyin en önemli amacı, dijital matbaanın sağladığı yaratıcı, eşsiz ve şansa dayalı olanaklar, mürekkebe, kağıda ve dijital yazıcılara müdahalelerde bulunarak araştırılacaktır. Deneyin sonuçları ve yapılan müdahaleler, bir grafik tasarım yöntemi olup olamayacaği konusunda ayrıca değerlendirilecektir. nahtar Sözcükler: Grafik tasarım, matbaa, müdahale, eşsiz, şans
Özet (Çeviri)
Print culture has become a mere representation of computer data. With practical solutions digital printing has brought, appreciation of printed matter and visual aesthetics lost their emphasis. While those practical solutions are useful, a lot of opportunities the digital printing could have offered were being missed out. This distant relationship between printed material and graphic design will be investigated in this thesis. In this experiment, opportunities that digital printing offers will be explored with the emphasis on graphic design process. Methods used in an older experiment, titled Control Print, on print culture and human hand in digital printing will be evaluated. The experiment's main objective is to explore creative, unique and chance based possibilities of digital printing by modifications and interventions on ink and paper, and to find out if the outcomes can become a graphic design methodology.