Armenian religious architecture in the late 19th early 20th century Kayseri: Spatial and cultural cleansing
Geç 19. ve erken 20. yüzyıl Kayseri'sinde Ermeni dini mimarisi: Mekansal ve kültürel arındırma
- Tez No: 393805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Ermeni dini mimarisi, Kayseri, İmh, Armenian religious architecture, Kayseri, Destruction
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez, Ermeni kilise ve manastırlarını ilgilendiren imha süreci özelinde, Kayseri ve civar köylerdeki Osmanlı Ermeni dini mimari mirasına odaklanmaktadır. Çalışmada, Kayseri Ermeni toplumunun nüfusuna ilişkin değişiklikler ve tecrübe ettiği diğer ana değişimler aracılığıyla, şehir merkezi ve köylerde, 19.yüzyıl ortasından 1915'e kadar olan süreçteki Ermeni varlığının yeniden inşası hedeflenmiştir. 1835 depremi sonrasında –yeniden- inşa edilen Ermeni kiliseleri; manastırları ve bu yapıların mevcut durumları, hazırlanan katalog dahilinde değerlendirilmiştir. Tezde, mekansal değişim ve yerel Ermeni kültürünün son bulması anlamını da taşıyan yerinden etme ya da görmezden gelme sürecinin, ele alınan birçok mimari örneğin yok olma/dönüştürülmesine sebebiyet vermesiyle, Kayseri ve civarı Ermeni dini mimarisinin söz konusu mekansal ve kültürel imha sürecine hedef olduğu ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study of the Ottoman Armenian religious architectural heritage in Kayseri and surrounding villages, with a particular focus on the destruction process that interested the Armenian churches and monasteries in the region. This study attempts to reconstruct the Armenian presence in the city center and the villages from mid-nineteenth century until 1915, through demographic make-up and main changes in the Armenian population of Kayseri. An investigation of the Armenian churches and monasteries built/rebuilt after the 1835 earthquake and the current conditions have been conducted through the creation of a catalogue. The thesis argues that the Armenian religious architecture of Kayseri and surroundings was targeted of spatial and cultural cleansing, as the removal or neglect process led to the vanishing/transformation of the majority of the analyzed architectural examples, including space-change and the end of the local Armenian culture.