Bingöl ve çevresinde bulunan Hıristiyan dini mimarisi
Christian religious architecture in Bingöl and vicinity
  1. Tez No: 983847
  2. Yazar: ONUR ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN EVCİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bingöl, Manastır, Bingöl, Monastery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Bingöl ili, konumu itibariyle çevre illeri birbirine bağlayan bir köprü niteliğindedir. Anadolu'da depremin en çok hissedildiği şehirlerden biri olan Bingöl, tarih sahnesine ilk defa barındırdığı volkanik kayaçlardan obsidyenin insanlar tarafından keşfedilmesiyle ön plana çıkmaktadır. Yerleşimin iklim şartlarından dolayı geç başladığı Bingöl'de, zengin obsidyen yatakları göçebe toplulukların buraya erken dönemlerde de ziyaretlerde bulunmasına sebep olmuştur. İlk yerleşik yaşamdan sonra ve Urartuların yıkılışına kadar geçen süreçte Bingöl, Van ile Elâzığ'ı birbirine bağlayan önemli bir güzergâh olarak kullanılmıştır. 4. yüzyılda Ermenilerin Hıristiyanlığı resmi din olarak kabul etmesiyle, şehirdeki ilk Hıristiyan dini mimari yapılarının inşası gerçekleşmiştir. Persler ile Romalıların doğal sınır bölgesinde yer alan Bingöl, bu imparatorluklar arasındaki çekişmelerden sürekli etkilenmiştir. Hıristiyan olmalarına rağmen, yerel Ermeni nüfus zaman zaman farklı imparatorlukların etkisi altına girmiştir. Moğolların ve Arapların istilalarının ardından, bölge 11. yüzyılda Türklerin kontrolüne geçmiş ve böylece Pers ile Bizans'ın bölgedeki hakimiyeti sona ermiştir. Türk beyliklerinin, ardından da Osmanlı egemenliğinin himayesine giren Ermeni topluluğu, uzun bir süre boyunca Osmanlı koruması altında varlığını sürdürmüştür. 18. ve 19. yüzyıllar boyunca Bingöl'de yeni Hıristiyan dini yapılarının inşası gerçekleşmiş, ancak 20. yüzyılın ortalarına gelindiğinde bu yapılar terk edilmiş ve harabe haline gelmiştir. Bu çalışma öncelikle Osmanlı Dönemi'nde inşa edilen bu yapıların tanıtımı ve değerlendirmesine odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, Bingöl province, which has hosted numerous civilizations, serves as a bridge connecting neighboring provinces due to its strategic location. One of the cities in Anatolia where earthquakes are most intensely felt, Bingöl first rose to prominence in history with the discovery of obsidian—a volcanic rock found in its territory—by humans. Although permanent settlement in Bingöl began late due to its climatic conditions, its rich obsidian deposits attracted nomadic communities to the area as early as ancient times. After the emergence of the first sedentary settlements and until the fall of Urartu, Bingöl was used as a vital route linking Van and Elazığ. In the 4th century, when Armenians adopted Christianity as their official religion, the first Christian religious structures were built in the city. Located within the natural border zone between the Persians and Romans, Bingöl was repeatedly affected by the conflicts between these empires. Despite their Christian faith, the local Armenian population periodically fell under the influence of different imperial powers. Following invasions by the Mongols and Arabs, the region came under Turkish control in the 11th century, marking the end of Persian and Byzantine dominance in the area. The Armenian community, which later passed under the rule of Turkish principalities and eventually Ottoman sovereignty, maintained its presence in the region for a long time under Ottoman protection. During the 18th and 19th centuries, new Christian religious buildings were constructed in Bingöl, but by the mid-20th century these buildings had been abandoned and fell into ruins. This study focuses primarily on the presentation and evaluation of these buildings built during the Ottoman period.