Dr. Rıza Nur and his relationship to the Turkish history thesis
Dr. Rıza Nur ve onun Türk tarih tezi ile ilişkisi
  1. Tez No: 393806
  2. Yazar: SONA KHACHATRYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. YUSUF HAKAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: milliyetçilik, Dr. Rıza Nur, Türk tarihi, Türk Tarih Tezi, erken Cumhuriyet dönemi, nationalism, Dr. Rıza Nur, Turkish history, Turkish History Thesis, early Republican era
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez Dr. Rıza Nur'un Türk Tarih Tezi'ne herhangi bir etkisi olup olmadığını araştırmayı amaçlamaktadır. Dr. Rıza Nur ya hiç bilinmeyen ya da sadece Mustafa Kemal Atatürk'e yaptığı eleştirilerle bilinen marjinalleştirilmiş bir kişiliktir. Bu durum Dr. Rıza Nur'un imajını çeşitli şekillerde etkilemiştir. Türk tarihine olan katkıları ve bir Türkçü olarak çalışmaları görmezden gelinerek, Dr. Rıza Nur hakkında akademik eserler yazılması konusunda isteksizlik oluşmasına sebep olmuştur. Dr. Rıza Nur'un Türk Tarih Tezi'ni etkileyip etkilemediğini göstermek için bu tezde Dr. Rıza Nur'un 1924-1926 yılları arasında yayınlanmış Türk Tarihi incelenmiş ve Kemalist rejim tarafından 1930'ların başında ortaya çıkarılmış Türk Tarih Tezi ile karşılaştırılmıştır. Erken Cumhuriyet döneminin Türk milli tarihçiliğini yansıtan bu iki tarihsel anlatı karşılaştırıldığında, ikisi arasında kayda değer benzerlikler olduğu gözlemlenmiş ve Dr. Rıza Nur'un büyük ihtimalle Türk Tarih Tezi'ne etkileri olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, bu karşılaştırma bahsi geçen iki tarihsel anlatının farklılık arzeden bazı yönlerini de göstermekte ve bu şekilde Dr. Rıza Nur'u Türk Tarih Tezi'nin yazarlarından ayrı bir konuma yerleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to examine whether Dr. Rıza Nur had any influence on the Turkish History Thesis. Being marginalized, Dr. Rıza Nur is either an unknown figure or he is known for his criticism towards Mustafa Kemal Atatürk. This has had several repercussions on Dr. Rıza Nur's image, leading to the neglect of his contributions to Turkish history, his influences as a Turkist, and, in particular, the lack of interest in producing scholarly works about him. In order to manifest whether Dr. Rıza Nur influenced the Turkish History Thesis, Dr. Rıza Nur's Turkish History, published over the period between 1924 and 1926, has been studied and compared with the Turkish History Thesis, which was launched by the Kemalist regime at the beginning of the 1930s. By comparing the two historical narratives, which depict the Turkish national historiography of the early Republican era, a significant number of similarities are observed that demonstrate the high possibility of Dr. Rıza Nur's influence. Additionally, the comparison reveals a number of divergent aspects between the two historical narratives, which sets Dr. Rıza Nur apart from the authors of the Turkish History Thesis.