Understanding of justice in Turkey: a comparative analysis of the Armenians and the Kurds in İstanbul
Türkiye'de adalet anlayışı: İstanbul'daki Ermenilerin ve Kürtlerin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 393814
  2. Yazar: HÜLYA DELİHÜSEYİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BETÜL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Ermeni, Kürt, adalet, etnik kimlik, çatışma, Turkey, Armenian, Kurd, justice, ethnic identity, conflict
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmanın amacı İstanbul'da yaşayan Ermenilerin ve Kürtlerin İstanbul'daki güncel durumları ve günlük deneyimleri yoluyla adalet anlayışlarını açıklamaktır. Bu şekilde, Ermenilerin ve Kürtlerin farklı özelliklerini göz önünde bulundurarak etnik kimliklerinden etkilenen adalet anlayışlarını karşılaştırmak mümkün olmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'de etnik kimlikleri baskın etnik çoğunluğun dışında kalan farklı özelliklerdeki katılımcılarla görüşmeler yapılmış ve adalet algılarını kavramak amacıyla deneyimleri sorulmuştur. Bu çalışma adaletin alt kategorileri, sonuçları ve süreçleri arasındaki bileşikliği ortaya çıkarmaktadır. Bu anlamda, bu araştırma adaletin farklı formlarının nasıl bir bütün oluşturduğunu, ve devlet ve toplum seviyesindeki çatışmaların birbiriyle etkileştiğini göstermektedir. Bu yüzden bu çalışma adaletsizlikten kaynaklanan çatışmaların temel sebeplerine değinirken, aynı zamanda sürüncemeli etnik çatışmalara ya da devam etmelerine sebep olan dinamiklere de dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the understandings of justice of the Armenians and Kurds living in Istanbul by discussing their current predicaments and their daily life experiences in Istanbul. In this way, considering the different features of Armenians and Kurds it becomes possible to compare their understandings of justice coming from their ethnic identities. To achieve this aim, participants with different features were interviewed in depth and their experiences were asked to comprehend their sense of injustice as being ethnically different from the dominant ethnic majority in Turkey. As a result of the study, the interconnectedness between the sub-categories of justice, between its outcomes and processes is revealed. In this sense, this research shows how different forms of justice constitute a totality and how the conflicts at the state level and societal level interact with one another. That is why whereas this study helps to reveal the root causes of conflict stemming from injustice, it also underlines the dynamics that lead to protracted ethnic conflicts, if not sustain them.