Conditional cash transfers in Egypt effectiveness and implementation
Mısır'da şartlı nakit transferleri: Etkililik ve uygulama
- Tez No: 393828
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU YAKUT ÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
- Anahtar Kelimeler: şartlı nakit transferleri, beşerisermaye, eğitim, sağlık, conditional cash transfers, human capital, education, health
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yoksulluk, Mısır için yıllardır özellikle de son üç yıl içinde ayaklanmalar sonrasında daha açık biçimde karşı karşıya kaldığı karmaşık bir sorundur. Halihazırda belirli sosyal yardım programları uygulanmasına karşın Mısır'da yoksullukla mücadele alanında bu mekanizmaların yeniden yapılandırılması ya da yeni mekanizmaların uygulamaya konulmasına ilişkin bir ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Şartlı Nakit Transferleri (ŞNT), eğitim ve sağlık hizmetleri üzerinden yoksulluğun nesillerarası aktarımını kırmaya yönelik niteliği itibariyle son on yıl içinde dünyada pekçok ülkede giderek daha fazla rağbet görmeye başlamıştır. Bu çalışma, 2011 yılındaki ayaklanmalar nedeniyle Mısır'da yaygınlaştırılma imkanı bulamayan ŞNT'nin Mısır bağlamında hedefli ancak şarta bağlı olmayan sosyal yardım programlarına karşı etkinliğini test etmektedir. Mısır, bölgesel olarak farklılıklar arz eden bir ülke olduğundan çalışmada uygulanan“şartlılık testi”sonuçlarının önemli bir kısmı genellenebilir olmakla birlikte bazı sonuçların her bölge için aynı olmayabileceği gösterilmektedir. Çalışmada ŞNT bir pilot uygulamasına ilişkin farklı aşamaların simülasyonu da sunulmaktadır. Yapılan analiz ŞNT uygulamasını yapmakta olan diğer ülkelerden Türkiye, Meksika, Nikaragua ve Fas ile karşılaştırmalara yer vermektedir.
Özet (Çeviri)
Poverty is a complicated dilemma that has been facing Egypt over years, especially over the last three years with the uprising. In spite of the already existing social assistance schemes in Egypt, a need is created for reforming these schemes or introducing new ones. Conditional Cash Transfers (CCTs) have been gaining popularity over the last decade in many countries all over the world as it breaks the cycle of intergenerational poverty through boosting the demand for education and health-related services. As CCTs did not have the chance to flourish in Egypt, due to the uprising in 2011, this research tests for the effectiveness of CCTs over unconditional yet targeted schemes in the Egyptian context. As Egypt is not a homogenous country, the results of the conditionality test vary from one governorate to another in spite of the general remarks concluded from the test. The research also presents a simulation for the different stages that a CCTs pilot scheme would go through if it is to be implemented in Egypt. Throughout the research, experiences of other countries implementing CCTs are included with a special focus on four countries; Turkey, Mexico, Nicaragua, and Morocco.