Hopa Hemsinlis: History, language and identity
Hopa Hemşinlileri: Tarih, dil ve kimlik
- Tez No: 393830
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA NEYZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Hopalı Hemşinliler, Hemşin tarihi, Hemşince, dil ideolojileri, etnik kimlik, Hopa Hemşinlis, Hemşin history, Hemşince, language ideologies, ethnic identity
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu tez, Hemşince konuşan Hopalı Hemşinlilerin tarihini, dilini, kültürünü ve etnik kimliklerini etnografik veri ve sözlü tarih mülakatlarını kullanarak onlarla birlikte çalışmayı hedeflemektedir. Bu çalışma aynı zamanda Hemşincenin kullanımını etkileyen süreçlerin yanı sıra Hopalı Hemşinlilerin sahip olduğu dil ideolojilerine odaklanarak Hemşincenin tarihini anlatmaktadır. Bu çalışmada, Hemşin tarihi ve dilinin hem araştırmacılar hem de Hopalı Hemşinliler tarafından kimlik kurulumları ve tartışmaları için başvuru kaynağı olduğu gösterilmektedir. Hopalı Hemşinlilerin kökenini Türklüğe ve Ermeniliğe dayandırmaya yönelik günümüzde de devam eden çabalar olsa da Hopalı Hemşinliler Hemşinli kimliğine güçlü bir bağlılık gösteriyorlar.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at studying with the Homşetsnak/Hemşince speaking Hopa Hemşinlis with a focus on their history, language, culture, and ethnic identity with the use of ethnographic data and oral history interviews. My analysis focuses on how Hopa Hemşinlis construct their past at the present as well as the already existing studies on Hemşin history within a discussion of history writing in general. This study also describes the history of Hemşince focusing on the language ideologies held by Hopa Hemşinlis in addition to the processes having impact on the use of Hemşince. In this study, it is depicted that Hemşin history and language are resorted as sites for ethnic identity negotiations and discussions for researchers as well as Hopa Hemşinlis. Although there have been endeavors to attain Turkish and Armenian origins to Hopa Hemşinlis which still continue today for Hopa Hemşinlis exhibit a strong sense of Hemşinli identity.