The rising power of extreme right parties in Europe: The role of political culture
Avrupa'da aşırı sağ partilerin yükselen gücü: Siyasal kültürün etkisi
- Tez No: 393839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZGE KEMAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal kültür, oy verme davranışları, aşırı sağ partiler, Avrupa, Political culture, voting behavior, extreme right parties, Europe
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma, 2002 ile 2012 yılları arasında 20 Avrupa ülkesi için siyasal kültürün aşırı sağ partilerin yükselen gücüne olan etkisini araştırmaktadır. Literatürde mevcut çalışmalar yükselen aşırı sağ parti oy oranlarının ekonomik ve siyasal koşullar sebepli oluşan etkilerine odaklanmaktadır. Bu araştırma sosyal ayrılmaların ve değer yargılarının Avrupa ülkelerindeki oy verme eğilimlerine olan etkilerine ek olarak odaklanmayı amaçlamaktadır. Yukarıda bahsedilen amaçlara bağlı olarak, bu tez siyasal kültürün olası etkilerini birden fazla Avrupa ülkesini karşılaştırma imkanı sağlayan bir veritabanı kullanarak test etmektedir. Öncelikli olarak, literatürde çalışılmış olan içeriksel özellikler ve sosyo-politik davranışlar çalışmaya eklenmiştir. Buna ek olarak siyasal kültürü hesaplanabilir hale getirmek için dindarlık, sosyal ve politik güven, tolerans, sivil katılım, itaat ve ulusal gurur gibi farklı değerlerin etkileri test edilmiştir. Bunun sonucunda etnik kökeni farklı olan vatandaşlara ve göçmenlere karĢı olan hoĢgörüsüzlüğün aşırı sağ parti oy verme eğiliminde önemli bir belirleyici olduğu ve dindar, sivil katılımı ve aktifliğin ve politik güvensizliğin Avrupa'daki aşırı sağ partilerin yükselen oylarında etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research elaborates the role of political culture on the rising power of extreme right parties from 20 European countries between the time period of 2002 and 2012. Previous studies in the literature focuses on theeffects of economic and political conditions to explain increasing vote share of extreme right parties. This thesis aims to introduce cultural explanations to provide an additional focus on value orientations of people and social cleavages behind their voting behavior among Europe. With the above mentioned aim, this thesistests the effects of political culture with the cross-national survey data from European countries to analyze the rise on extreme right voting. First, the effect of previously studied contextual characteristics and socio-political attitudes are introduced. Further, to measure political culture, different values such as; religiosity, political and social trust, tolerance, civic engagement, obedience and national pride are tested. As findings show; intolerance to immigrants and ethnic minorities is an important indicator for extreme right voting and religiosity, civic engagement or activism and political distrust have a positive impact on increasing votes of ERPs in Europe.