Different destinations similar outcomes: Migrants in the biggest labor markets in Turkey
Farklı istikametler benzer sonuçlar: Türkiye'nin en büyük emek piyasalarında göçmenler
- Tez No: 393840
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY FİLİZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İç Göç, Bölgesel Emek Piyasaları, Emek Piyasası Kazanımları, Sosyal Sınıf, Türkiye, Internal Migration, Regional Labor Markets, Labor Market Outcomes, Social Class, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ülke için oldukça önemli bir konu olması dolayısıyla, göç, farklı disiplinlerden birçok bilim insanının ilgisini çekmiş ve 1970'lerden bu yana geniş bir yazın ortaya konmuştur. İktisat disiplini kapsamında ortaya konulan çalışmaların hemen hepsi, dünyada var olan göç yazınından da faydalanalarak, göçün belirliyicilerini temel araştırma noktası almış; fakat bu disiplin göçün sonuçlarını göçmenler açısından değerlendirmede/araştırmada oldukça yetersiz kalmıştır. Bu çalışma, bahsedilen eksiklikten yola çıkarak izleyen sorulara cevap aramaya çalışmaktadır: 1) Türkiye'nin dört metropolünde (İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana), benzer özelliklere sahip göçmenler, ne ölçüde benzer sosyo-ekonomik kazanımlar elde etmektediler?; 2) göçmenler, göçmen olmayanların elde etmiş olduğu emek piyasası kazanımlarını elde etme şansına sahip midir? İşsizlik riskini ölçmek için kullanılan logit regresyonlarıyla, İstanbul'daki göçmenlerin işsizlik risklerinin daha düşük; diğer bölgelerde ise daha yüksek olduğu saptanmıştır. OLS regresyoları kullanılarak göçmen statüsünün kazançlara etkisi araştırılmış; İzmir, Ankara ve Adana'da göçmenlerin, yerlilere göre, daha fazla kazanç elde ettiği saptanmış; İstanbul için ise bu durumun tam tersi olduğu ortaya konmuştur. Çalışmanın ortaya koyduğu bir diğer sonuç ise, üniversite mezunu göçmenlerin, elde edilen kazanç açısından, diğer gruplara göre daha imtiyazlı olduklarıdır. Multinomial regresyonları kullanılırak tahmin edilmeye çalışılan sosyal sınıf değişkeni bölgeler arasında farklılıklar göstermiştir. Bu regresyonların sonuçları ise, göçmenlerin İstanbul ve İzmir'de üst sınıflarda olma şanslarının yerlilere göre daha düşük olduğunu; Adana ve Ankara'da ise bu şansın daha yüksek olduğunu gözler önüne sermiştir.
Özet (Çeviri)
Having been an important phenomenon for Turkey, migration has attracted Turkish scholars from different disciplines and a vast literature has been produced starting from 1970s. Most of economic works have taken the determinants of internal migration in Turkey as the core of their study benefitting from the existing migration literature in the world. However, economic literature in Turkey has been reluctant to conduct researches about the consequences of migration for migrants. Departing from this deficit, present study seeks answers to the following questions: 1) to what extent do the migrants having similar backgrounds obtain similar socio-economic rewards in four metropolitans (Istanbul, Ankara, Izmir and Adana) in Turkey?; 2) Could migrants obtain the same job market outcomes with residents in Istanbul, Ankara Izmir and Adana?. By using logit estimates for risk of unemployment, it concludes that risk of unemployment for migrants is lower than non-migrants in Istanbul, but higher in the other regions under consideration. OLS results reveal that migrants are mostly the ones earning more than the non-migrants in Izmir, Ankara and Adana, yet in Istanbul migrants are making less income than non-migrants. Study also notes that college graduate migrants are the most privileged ones in terms of earnings in each region. Finally, multinomial logit regressions show that migrants are less likely to be in the first classes in Istanbul and Izmir, whilst movers are more likely to stand on top of the social stratification in Adana and Ankara.