Transformation of the city and possibilities of artistic expression:the İstanbul case & Tumulus
Kentin dönüşümü ve sanatsal ifade olanakları: İstanbul örneği / Tümülüs
- Tez No: 393841
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MURAT GERMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Kentin dönüşümü, kentsel dönüşüm, yapılı çevre, İstanbul, Türkiye, fotoğraf, periferi, yürüyüş, kamusal alan, meydanlar, art, transformation of the city, urban transformation, builtenvironment, Istanbul, Turkey, photography, periphery, walking, public space, squares
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Modernizmin başlangıcıyla kent ve yapılı çevre gittikçe hızlanan bir dönüşüm içerisine girdi. Bu dönüşüm ilk bakışta ve genel analizde negatif bir eleştirinin nesnesi olsa da, aynı zamanda sanatçılara sosyal ve fiziksel alanda, Modernizm'in daha önceki aşamalarında, veya şehrin özgül tarihinin herhangi bir noktasında mümkün olmayan yeni ifade biçimleri yarattı. Bu tez modern kentin dönüşümünü tarihsel sürecin ve fiziksel çevrenin dönüşüm dinamikleri açısından inceleyecektir. Bu dönüşümün izleri, tez çalışmanın odak noktasını oluşturan İstanbul şehri bağlamında sürülecek, Osmanlı İmparatorluğunun reform –veya çöküş- yıllarına [1839- ] kadar götürülecek, ancak asıl örneklerini Cumhuriyet sonrası [1923- ] İstanbul'undan verecektir. Bir sonraki aşamada, şehrin bu sayısız ve çeşitli dönüşümünün kendisi de gelenek, 'yeni', yerellik, uluslararasılık/üstülük gibi bir dizi meseleyle çeşitli araç ve yöntemlerle sürekli bir hesaplaşma içerisinde bulunan sanat alanında nasıl algılandığına ve işlendiğine bakılacaktır. Bu analizin ana izleğini ürettiğim Tümülüs üçlemesi [Kabuk, İki Deniz Arası, ve Agora] oluşturacak, bu izlek yakınlık duyduğum yerel ve evrensel çalışmalarla desteklenecektir.
Özet (Çeviri)
The city, with the advent of Modernism, and the medium- and small-scale components that form the city – which we will here refer to as the built environment – began to display an exponentially accelerating transformation. Although this transformation, at first sight and in a more general analysis, is subject to negative criticism; it also presents artists with new means of expression, which would not have been possible or conceivable in the earlier stages of Modernism, or at any other stage in the history of the city. This thesis will examine the transformation of the modern city in terms of the dynamics of historical processes and the physical environment. Within the context of the city of Istanbul, which forms the focal point of this work, this transformation will be tracked within a broader framework that goes as far back as the reform – or decline – period of the Ottoman Empire [1839- ], but will select its examples mainly from the post-Republican era [1923- ]. At the next step, the work will go on to analyse how the myriad and diverse transformations of the city are perceived and processed in the field of art – itself in constant struggle with a series of issues related to tradition, 'the new', locality, inter/transnationality - via various media and methods. A trilogy of my works [Shell, Between Two Seas, and Agora] will form the main trajectory of this analysis, which will be illustrated with both local and international works I have sensed a kinship with.