Costs and benefits of 'The Return of Coal' case considering economic and environmental concerns in Turkish electricity market
Ekonomik ve çevresel bağlamda Türkiye elektrik piyasasında 'Kömüre Dönüş' vakasının faydaları ve maliyetleri
  1. Tez No: 393842
  2. Yazar: VEYSEL SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZAK ATİYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Energy, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Politikası, Kömür Politikası, Elektrik Piyasası, Kömür Kaynaklı Elektrik Üretimi, Energy Policy, Coal Policy, Electricity Market, Coal-Fired Power Generation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Türkiye elektrik piyasasında kömüre dönüş vakasının ekonomik ve çevresel açıdan fayda ve maliyetleri, bu çalışmanın ana konusudur. Bu çalışma ile ilgili sorular üç bölümde cevaplanmaya çalışılmıştır. İlk bölüm, kömürün dünyadaki ve Türkiye'deki durumunun kapsamlı açıklamasını içermektedir. Görünür rezervler, üretim & tüketim değerleri ve elektrik üretiminde kömür bu bölümde analiz edilmektedir. Bununla beraber Türkiye elektrik piyasasındaki kömüre dönüş vakası da açıkça tanımlanmaktadır. İkinci bölümde is kömüre dönüş vakasının ekonomik sonuçları, maliyet etkinliği ve öngörülebilir piyasa hedefi göz önüne alınarak tartışılmaktadır. Türkiye elektrik piyasasında yaşanan belirli durumlar, ekonomik açıdan yaşanan sorunları izah etmek için kullanılmaktadır. Üçüncü bölüm, kömürün çevresel maliyetlerini, çevresel etkileri sınıflandırarak açıklamaktadır. Türkiye'deki çevresel zorlukları kavramak adına bu bölümde Türkiye'deki vakalar da sunulmaktadır. Çevresel etkileri azaltmak için belirli seçenekler açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main focus of this study is the costs and benefits of return of coal case in Turkish electricity market in terms of economic and environmental aspects. Three chapters mainly answer the questions regarding the study. The first chapter includes a comprehensive explanation of the state of coal both around the globe and in Turkey. Proven reserves, production & consumption values and coal in power generation are analyzed in this chapter. Moreover, the return of coal case for the Turkish electricity market is clearly defined. In the second chapter, economic outcomes of the return of coal are discussed considering the cost effectiveness and a goal of having more predictable market. Certain cases in the Turkish electricity market are used to elucidate issues regarding the economic aspect. Third chapter renders the environmental costs of coal by classifying types of impacts. The cases in Turkey are also introduced in this chapter to grasp the environmental challenges in Turkey. Certain options to mitigate the environmental risks are clearly explained.