Cinsel aktivite ile ilgili üçüncü basamak acil servise olan başvuruların değerlendirilmesi
Evaluation of sexuel activity related referrals to a third step emergency department
- Tez No: 393863
- Danışmanlar: PROF. DR. POLAT DURUKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Demografi, Demography
- Anahtar Kelimeler: Cinsel ilişki, erektil disfonksiyon, penil fraktür, priapizm, Sexual intercourse, erectile dysfunction, penile fracture, priapism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Cinsel aktivite sorunları ve komplikasyonları ile ilgili retrospektif (1 Ocak 2009-31 Aralık 2013) ve prospektif olarak (15 Ocak 2014-15 Ekim 2014) tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran hastaların başvuru nedenlerinin, travma, enfeksiyon, ilaç kullanımı, cinsel şiddet oranı, meslek dağılımı, alkol alımı, eşlik eden hastalıklar, acil servis tanı ve tedavileri, taburculuk ve yatış oranları gibi demografik verilerinin çıkarılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmada retrospektif (1 Ocak 2009-31 Aralık 2013) olarak taranacak hasta dosyaları 5 yıllık acil servis bilgi işlem merkezi verilerine dayanarak veri tabanından standart anahtar kelimeler kullanılarak taranmış, çalışmaya uygun olan hastaların dosyaları seçilmiş ve prospektif olarak (15 Ocak 2014 -15 Ekim 2014) dokuz aylık sürede cinsel aktivite ile ilgili üçüncü basamak acil servise olan vakaların dosya taramaları yapılmıştır. Çalışma verileri dosyalardaki bilgilerin bir form dahilinde incelenip analiz edilmesiyle oluşturuldu. Araştırmaya 16 yaşından büyük tüm erişkin erkek ve bayan hastalar alındı. Hastaların demografik verileri incelendi ve istatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular: Cinsel aktivite sorunları ve komplikasyonları ile ilgili Acil Servise başvuran 33 retrospektif, 30 prospektif toplamda 63 hasta çalışmaya dahil edildi. Cinsel ilişki ile ilgili komplikasyonlar nedeniyle 2009-2014 yılları arasında acil servise başvuru sayısında artış görüldü. 2009 yılında bir hasta başvurmuş iken, 2014 yılında 30 hasta başvurdu. Genital olarak en sık görülen travma 17 hastada %27 oranında penil fraktür olarak saptandı. Nörolojik olarak dokuz hastada baş ağrısı tespit edildi. Erkek hastalarda cinsel aktivite ile ilgili sorunlar nedeniyle acil servise başvurular kadınlara oranla beş kat daha fazladır. Priapizmin, hastaların dokuz tanesinde ilaca bağlı olarak geliştiği görüldü. Sonuç: Cinsel ilişki ile ilgili komplikasyonlar nedeniyle acil servise başvuru sayısının her geçen yıl arttığı, genital olarak en sık görülen travmanın penil fraktür olduğu, penil fraktürün en sık cinsel ilişkiye bağlı geliştiği saptandı. Nörolojik olarak en sık görülen komplikasyonun başağrısı ve baş dönmesi olduğu, erkek hastalarda cinsel aktivite ile ilgili sorunlar nedeniyle acil servise başvuruların kadınlara oranla beş kat fazla olduğu, priapzmin en sık ilaca bağlı geliştiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objectives: To find out the reasons of the referrals that made to Erciyes University Faculty of Medicine Emergency Department with sexual activity related problems and complications retrospectively between (1 January 2009-31 December 2013) and prospectively between (15 January 2014-15 October 2014); and to collect patients demographic information about trauma, infection, drug utilization, sexual violence ratio, profession, alcohol usage, comorbidities, emergency room diagnosis and treatments, hospitalization duration. Material and Methods: The patient files that browsed as retrospectively (1 January 2009–31 December 2013) was based on 5 years emergency department information, and it was constituted by using standard key words search on the emergency department information center database. According to this information, appropriate patient files for study were picked. Files which belong to sexual activity related referrals to the third step emergency department was browsed in a 9 month period, prospectively (15 January 2014-15 October 2014). Study information was created by analyzing and examining through the data on the patient files within a form. Adult male and female patients (older than 16 years old) were included to study. Patients demographic information was revised and statistically analyzed. Results: 33 were picked retrospectively and 30 were picked prospectively, 63 total patients, who had referred to emergency department by sexual activity related problems and complications were included to study. This study pointed to an increase on the number of patients suffering sexual activity related problems and complications through 2009 to 2014. While 2009 there was only one patient referral, in 2014 this number turns up to 30 patients. Penile fracture was defined as the most frequent genital trauma in 17 patient, with 27% ratio. Headache was identified in 9 patient as a neurologic phenomenon. Applications caused by sexual activity related problems were 5 times more common with male patients than female patients. In 9 patients, priapism was related to a drug. Conclusion: As a result, applications caused by sexual activity related problems and complications have increased year by year. The most frequent genital trauma was defined as penile fracture, and it was mostly related with sexual intercourse. The most frequent neurologic phenomenons were defined as headache and dizziness. Referrals caused by sexual activity related problems were 5 times more common with male patients than female patients. We determined that Priapism was generally related with a drug.