Podoplanin ve D2-40'ın malign mezotelyomar ile akciğerin primer adenokarsinomları ve plevranın metastatik karsinomlarından ayırımındaki yeri
The role of podoplanin and D2-40 in the differantiate diagnosis between malignant mesothelioma and primaryl lung adenocarsinoma or metastatic carsinoma of the pleura
  1. Tez No: 229658
  2. Yazar: SEDA GÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİ KANDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Malign mezotelyoma, akciğer adenokarsinomu, plevranın metastatik karsinomu, podoplanin, D2-40, Malignant mesothelioma, lung adenocarcinoma, metasatic carcinoma of the pleura, podoplanin, D2-40
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: En son pozitif mezotelyal belirleyici olarak tanımlanan podoplanin ve D2-40' ın malign mezotelyoma ile primer akciğer adenokarsinomu ve plevraya metastaz yapan adenokarsinomlar arasındaki ayırıcı tanıda taşıdığı değeri araştırmak.Gereç ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalında 1988-2008 yılları arasında malign mezotelyoma tanısı almış 11 olgu ve buna eş sayıda 11 primer akciğer adenokarsinomu, 11 bronkioloalveoler karsinom, 11 plevranın metastatik karsinomu ve 11 mezotelyal proliferasyon tanısı almış toplam 55 olguya ait kesitler retrospektif olarak incelendi. Uygun bloklar seçilerek D2-40, podoplanin, kalretinin, sitokeratin (CK) 5/6, karsinoembriyonik antijen, epitelyal spesifik antijen (MOC-31) ile immünhistokimyasal çalışma yapıldı. Boyanma yaygınlığı 1+ ile 4+ arasında derecelendirildi.Bulgular: D2-40 ile 11 mezotelyoma olgusunun 7'si (%63,6), mezotelyal proliferasyon olgusunun 10'u (%90,9) pozitif boyanırken primer akciğer adenokarsinomu, bronkioloalveoler karsinom ve plevranın metastatik karsinomu olgularının hiç birinde pozitiflik görülmedi. Podoplanin ile mezotelyoma olgularının 9'u (%81,8), mezotelyal proliferasyon olgularının 10'u (%90,9) pozitif boyanırken primer akciğer adenokarsinomu, bronkioloalveoler karsinom ve plevranın metastatik karsinomu olgularının hiçbirinde pozitiflik görülmedi. Podoplanin ve D2-40 boyanmasının malign mezotelyoma ile diğer malignensi gruplarında ifade skorlarının ikili karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Malign mezotelyoma ile mezotelyal proliferasyon arasında ise anlamlı bir fark bulunmadı. Mezotelyoma tanısı alan vakalarda podoplanin, D2?40, kalretinin boyanma yaygınlığının ikili karşılaştırılmasında anlamlı bir boyanma farkı elde edilmedi. Podoplanin ve CK5/6 ile karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Mezotelyoma için podoplanin, D2-40, kalretinin ve CK 5/6 `nın özgüllükleri %100 bulundu. Duyarlılıkları ise sırasıyla %,81,8, %63,6, %81,8, %54,5. Mezotelyoma için en yüksek, % 100 duyarlılık podoplanin, D2-40, kalretinin kombinasyonu kullanıldığında saptandı.Sonuçlar: Podoplanin ve D2-40'ın malign mezotelyoma ile primer akciğer adenokarsinomları, bronkoalveoler karsinom ve plevranın metastatik karsinomlarının ayırımında etkin olduğu ancak kesin sonuçlar vermediği bu nedenle bu belirleyicilerinde içinde yer aldığı pozitif ve negatif mezotelyal belirleyicilerle bir panel oluşturulmasının daha doğru sonuçlara ulaştırabileceği kanısına vardık
Özet (Çeviri)
Objective: To assess the role of podoplanin and D2-40, which have been defined as the latest positive mesothelial markers, in the differentiate diagnosis between malignant mesthelioma and primary lung adenocarcinoma or metastatic adenocarcinomas of the pleura.Materials and Method: Tissue section from biopsies of 11 patients with malignant mesothelioma, 11 patients with primary lung adenocarcinoma, 11 patients with bronchoalveolar carcinoma, 11 patients with pleural metastatic carcinoma and 11 patients with reactive mesothelial proliferation were evaluated retrospectively. All 55 patients had been diagnosed in Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, Department of Pathology between 1988-2008. Selecting the appropriate blocks, immünohistochemical studies were performed with D2-40, podoplanin, kalretinin, keratin (CK) 5/6, carcinoembrionic antigen and epithelial spesific antigen (MOC-31). Extensiveness of staining was graded from 1 and 4.Results: With D2-40, 7 of the 11 mesothelioma cases (63,6 %) and 10 of 11 reactive mesothelial proliferations (90,9 %) stained positively. No positive staining was observed in patients with primary lung adenocarcinoma, bronchoalveolar carcinoma or metastatic carcinoma of the pleura. With podoplanin 9 of the mesothelioma cases (81.8 %) and 10 of the mesothelial proliferation cases (90,9 %) stained positively. No positive staining was observed in patients primary lung adenocarcinoma, bronchoalveolar carcinoma or metastatic carcinoma of the pleura. The comparison of the expression scores of the podoplanin and D2-40 staining in malignant mesothelioma and other malignancy groups revealed significant difference. But there was no significant difference between malignant mesothelioma and mesothelial proliferation. In the comparison of the staining extensiveness of podoplanin , D2-40 and calretinin in patients with mesothelioma, no significant staining difference was found. Comparsion the staining extensiveness of podoplanin and CK5/6 , significant difference was detected. For mesothelioma the specificities of podoplanin, D2-40, calretinin, CK 5/6 were 100 %, respectively, and their sensitivities were 81,8 %, 63,6 %, 81,8 %, 54,5 %. The immunohistochemical panel with podoplanin, D2-40, calretinin showed higher sensitivity.Conclusion: We found that podoplanin and D2-40 were effective in the distinction of malignant mesothelioma from primary lung adenocarcinoma, bronchoalveolar carcinoma or metastatic carcinoma of the pleura, but since both markers stained, only a proportion of the mesothelioma, their use as decisive agents is restricted. Therefore, they should be used in combination as a panel with other positive and negative mesothelial markers to give higher sensitivity