Deksmedetomidin infüzyonunun bispektral indeks ve spektral entropi üzerine etkisi
Effects of dexmedetomidine infusion on bispectral index and entropy
- Tez No: 393872
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR KARAYOL AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Bispektral indeks, entropi, deksmedetomidin, alfa-2 agonist, Bispectral index, entropy, dexmedetomidine, alpha-2 agonist
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Anestezi bakımının kritik basamaklarından biri hasta monitörizasyonudur. Hasta monitörizasyonunun hedeflerinden biri optimal anestezi derinliğinin sağlanmasıdır. Bu amaçla güncel olarak uygulanan yöntemler elektroensefalografik bispektral indeks (BIS) ve entropi takibidir. Bu yöntemler kullanılan anestetik ilaca göre farklı sonuçlar verebilmektedirler. Deksmedetomidin günümüzde sahip olduğu avantajlar nedeniyle anestezi uygulamalarında sıkça kullanılan bir ilaçtır. Bu çalışmanın amacı, yaygın olarak kullanılan deksmedetomidinin BIS ve entropi üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesidir. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde opere olan ASA I-II, 18-65 yaş arası 40 timpanoplasti hastası dahil edildi. Hastalar randomize olarak deksmedetomidin grubu (n=20) ve kontrol grubu (n=20) olacak şekilde dağıtılmıştır. Anestezi indüksiyonu propofol ile sağlanmış, idamede desfluran ile devam edilmiştir. Stabil cerrahi ve anestezi koşulları sağlandığında dekstemetomidin grubu hastalarına 1 µg/kg deksmedetomidin infüzyonu, kontrol grubu hastalarına ise aynı miktarda salin infüzyonu verilmiştir. Kan basıncı, kalp hızı, bispektral indeks, durum entropisi ve yanıt entropisi değerleri başlangıçtan 10 dakika öncesinden başlayarak, deksmedetomidin ya da salin uygulanmasından 25 dakika sonrasına kadar her dakikada bir ölçülmüştür. Bispektral indeks, durum entropisi ve yanıt entropisi değerleri başlangıca göre kıyaslandığında maksimum rölatif artışlar her hasta için hesaplanmıştır. Değerler ortalama (SS) olarak ifade edilmiştir. Bulgular: Çalışmada deksmedetomidin uygulanan grupta BIS, entropi ve kalp hızı değerlerinin kontrol grubuna göre daha düşük seyrettiği, ortalama arter basıncının ise deksmedetomidin uygulandıktan sonraki ilk 3 dakikada daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Anestezi pratiğinde yaygın olarak tercih edilen bir α2-adrenoreseptör agonisti olan deksmedetomidin, EEG kaynaklı BIS ve entropi değerlerinde azalmaya neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Patient monitorization is a critical step in anaesthetic care. One of the aims of monitorization is achieving optimal anaesthetic depth. Currently available methods that can be used for this aim are electroencephalographic bispectral index (BIS) and entropy. These methods can provide different results according to the drug used for anaesthesia. Dexmedetomidine is a prevalent agent that widely used in clinical applications because of its advantages. Current study aimed to evaluate the effects of dexmedetomidine on BIS and entropy. Patients and Methods: Forty tympanoplasty patients, whom were ASA I-II, between 18-65 years, and had been operated in Erciyes University Faculty of Medicine were included in the study. Patients were randomised into dexmedetomidine group and control group equally. Anaesthesia was initiated with propofol and maintained with desflurane. When the stable surgery and anaesthesia conditions were provided, dexmedetomidine group took 1 g/kg dexmedetomidine infusion, and control group took same amount of saline infusion. Blood pressure, heart rate, bispectral index, state entropy and response entropy values were recorded every minute, from 10 minutes prior to baseline to 25 minutes after the application of dexmedetomidine or saline. Maximum relative increases of bispectral index, state entropy and response entropy values were calculated for each patient. Values were presented as mean (SD). Findings: BIS, entropy, and heart rate values were lower when compared to the controls, and mean arterial pressure was increased in first 3 minutes after application of dexmedetomidine. Conclusion: This study revealed that dexmedetomidine, an α2-adrenoreceptor agonist that widely used in anaesthesia applications, causes decreased BIS and entropy values.