İntihar girişiminde bulunan çocuk ve ergenlerde BDNF gen ekspresyonunun erken çocukluk çağı örselenme yaşantıları ve problem çözme becerileriyle ilişkisi
Children and adolescents who have attempted suicide early childhood traumatic experiences of the BDNF gene expression and its relationship with problem-solving skills
  1. Tez No: 393907
  2. Yazar: RABİA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM BEHİCE ÖZTOP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk ve Ergen, İntihar, Problem Çözme, Travma, Child and adolescent, suicide, problem solving, trauma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: İntihar tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu ve ölümlerin önemli bir nedenidir. BDNF pek çok erişkin çalışmasında incelenmiş olup intihar ile ilişkili bulunmuştur. Bu çalışmada intihar girişiminde bulunan çocuk ve ergenlerde BNDF gen ekspresyonunun erken çocukluk çağı örseleyici yaşam olayları ve problem çözme becerileri ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Erciyes Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı polikliniğinde 11- 18 yaş grubunda, intihar girişimi ile başvuran ve herhangi bir genetik, nörolojik, metabolik, sistemik hastalığı ve zeka geriliği olmayan 100 çocuk ve ergen çalışmaya alındı. Kontrol grubu olarak Erciyes Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh sağlığı polikliniği ve Çocuk Acil Polikliniğinde değerlendirilen, hasta grubu ile yaş ve cinsiyet açısından uyumlu 100 sağlıklı çocuk ve ergen çalışmaya alındı.Çalışmaya alınan tüm çocuk ve ergenlerin Sosyodemografik Veri Formu, İntihar Niyeti Ölçeği klinik görüşmede dolduruldu. Psikiyatrik tanılar Çocuklar İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli (ÇGDŞ-ŞY-T) ile belirlendi. Çalışmaya katılan tüm çocuk ve ergenlerin Problem Çözme Envanteri, Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeklerini doldurmaları istendi. BDNF ekspresyon düzeyini belirlemede PCR yöntemi kullanıldı. Bulgular: Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği, Problem Çözme Envanteri toplam puanları ve alt ölçekleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. İntihar Niyeti Ölçeği puanları ile Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği, Problem Çözme Envanteri toplam ve alt ölçek puanları arasında pozitif yönde ilişkili bulundu.İntihar ve kontrol grubu BDNF gen ekspresyon düzeyleri açısından farklılık bulunmadı. İntihar girişiminde bulunanlarınilaç kullanan ve kullanmayan olarak BDNF gen ekspresyonu açısından farklılık belirlenmedi. İntihar grubunun psikiyatrik tanısı olan grubun BDNF gen ekspresyon düzeyi yüksek bulundu. Uyum Bozukluğu tanısı olan grubun diğer psikiyatrik hastalıklara göre BDNF gen ekspresyon düzeyi yüksek bulundu. Sonuç: Sonuç olarak intihar girişiminde bulunan çocuk ve ergenlerin daha fazla travmatik yaşantılarının olduğu ve problem çözme becerilerinin bu travmatik yaşantılarla baş etmekte yetersiz olduğu düşünülmüştür. İntihar girişiminde bulunan çocuk ve ergenlerde periferal kan hücrelerinde BDNF gen ekspresyon düzeyi değişmemektedir. Konu ile ilgili daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Suicide is an important public health issue and cause of death worldwide. BDNF gene has been investigated in many adult studies, which is found to be associated with suicide. In this study, it was aimed to assess the relationship of BDNF gene expression with childhood traumatic experiences and problem solving skills in children and adolescents with attempted suicide. Material and method: Overall, 100 children and adolescent aged 11-18 years without genetic, neurological, metabolic, systemic disease andmental retardation who were considered to have suicidal attempt in Child and Adolescent Psychiatry Department of Erciyes University, Medicine School were included to the study. One hundred age- and sex-matched, healthy children and adolescent presented to Child and Adolescent Department and Pediatric Emergency outpatient clinics of Erciyes University, Medicine School were employed as control group. Sociodemographic Data Sheet and Suicidal Intent Scale were completed during interview. Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia-Present and Lifetime (SADS-PL) was used to establish psychiatric diagnoses. It was asked to complete Problem Solving Inventory and Childhood Trauma Questionnaire from all children and adolescent included. BDNF expression level was determined by using PCR. Results: Total and subscale scores of Childhood Trauma Questionnaire and Problem Solving Inventory of the patients were found to be significantly higher when compared to control group. A positive correlation was found between Suicide Intent Scale score and total and subscales of Childhood Trauma Questionnaire and Problem Solving Inventory. No significant difference was determined in BDNF expression between suicide and control groups. Again, no significant difference was detected in BDNF gene expression between patients receiving or not receiving drug therapy in suicide groups.BDNF gene expression was found to be higher in a subgroup of patients with psychiatric disorder in suicide group. BDNF gene expression was found to be higher in patients with adjustment disorder when compared to those with other psychiatric diseases. Conclusion: In conclusion, it is thought that children and adolescents with suicidal attempt have more traumatic experiences and their problem solving skills are inadequate for coping with such traumatic events. BDNF gene expression level in peripheral blood cells doesn't alter in children and adolescents with suicidal attempt. Further comprehensive studies are need in this topic